CZ EN

Materiály na jednání vlády dne 10. dubna 2024

Bod č. 6 - Rozhodnutí o převodech majetku státu podle zákona č. 92/1991 Sb., o podmínkách převodu majetku státu na jiné osoby, ve znění pozdějších předpisů (materiál č. 276)

Ministerstvo financí předkládá vládě návrhy na vydání rozhodnutí o privatizaci částí majetku státu. Jedná se o 40 přímých prodejů předem určeným nabyvatelům za dohodnuté kupní ceny. Navržené prodeje řeší (1) sjednocení vlastnictví nemovitého majetku v provázaných celcích, (2) prodeje v případě existence předkupního práva a (3) prodeje majetku sloužícího zemědělské prvovýrobě stávajícím nájemcům, kteří v této oblasti podnikají. Konkrétně se jedná  např. o zastavěné pozemky, nádvoří, komunikace, nebo manipulační a zatravněné plochy malých výměr v uzavřených zemědělských areálech nebo pozemky a zahrady tvořící funkční celek s bytovým domem. Předpokládaný výnos ze všech navržených prodejů činí 40,9 mil. Kč. Podkladem pro stanovení kupních cen bylo ocenění majetku na základě posudků soudních znalců.

Bod č. 8 - Jmenování člena Dozorčí rady RBP, zdravotní pojišťovny za Ministerstvo financí

Dne 18. 4. 2024 skončí čtyřleté funkční období člence za Ministerstvo financí v Dozorčí radě RBP, zdravotní pojišťovně. Ministerstvo financí navrhuje, aby byl do této funkce s účinností od 19. 4. 2024 jmenován Mgr. Aleš Gongol, poradce ministra financí.

Bod č. 14 - Přehled o činnosti cenových kontrolních orgánů za rok 2023 pro Poslaneckou sněmovnu Parlamentu ČR

Ministerstvo financí předkládá Přehled o činnosti cenových kontrolních orgánů za rok 2023 pro Poslaneckou sněmovnu Parlamentu ČR, který každoročně podává souhrnnou informaci o rozsahu a zaměření cenových kontrol v předchozím roce. 

Materiál shrnuje činnosti specializovaných cenových kontrolních orgánů (Ministerstva financí, Specializovaného finančního úřadu, celních úřadů, Českého telekomunikačního úřadu, Energetického regulačního úřadu, Státní energetické inspekce, Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře, Státního ústavu pro kontrolu léčiv, krajských úřadů [včetně Magistrátu hl. m. Prahy] a obecních úřadů). Podkladem byly zprávy o provedených cenových kontrolách, které uvedené subjekty poskytly Ministerstvu financí.

Pro informaci:

Bod č. 2 - Zpráva o činnosti finančního arbitra za rok 2023

Zpráva obsahuje základní informace o výsledcích činnosti finančního arbitra, o nákladech na zajištění výkonu jeho činnosti a o projednávaných případech mimosoudních řešení spotřebitelských sporů na finančním trhu.

V roce 2023 bylo před finančním arbitrem zahájeno celkem 2 661 nových řízení, celkem arbitr v tomto období projednával přes 3 300 sporů a vyřídil přes 5 000 dotazů od veřejnosti. Nejčastějším předmětem sporů i vyřizovaných dotazů byl v roce 2023 spotřebitelský úvěr, zejména pak otázka platnosti úvěrové smlouvy v důsledku porušení povinnosti poskytovatele úvěru posoudit úvěruschopnost dlužníka. Finanční arbitr uvádí, že ve sledovaném období pravomocně ukončil 1 752 řízení, nepravomocně pak dalších téměř 100 sporů. Celková hodnota projednávaných sporů dosahuje téměř 100 mil. Kč. Z počtu pravomocně skončených řízení bylo dosaženo smírného řešení sporu v 73 % případů, u 24 % sporů bylo řízení zastaveno a 3 % sporů (celkem 54) arbitr rozhodl nálezem.

Průměrná délka řízení skončených v roce 2023 činila od okamžiku zahájení řízení do nabytí právní moci rozhodnutí celkem 149 dnů, což oproti 263 dnům v roce 2022 představuje její zkrácení o 43 %. Stejně tak se zkrátila i mediánová délka řízení – a to na 102 dny (ze 129 dnů v roce 2022).

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.