CZ EN

Přesun prostředků mezi programy pro poskytování dotací

Podle § 10a odst. 1 písm. a) zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, (dále jen „zákon č. 250/2000 Sb.“), poskytovatelem dotace je územní samosprávný celek. Podle § 85 písm. c) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, rozhoduje ve vyhrazené pravomoci o poskytování dotací a návratných finančních výpomocí nad 50 000 Kč v jednotlivém případě fyzickým nebo právnickým osobám a o uzavření veřejnoprávních smluv o jejich poskytnutí zastupitelstvo. O poskytování dotací do 50 000 Kč rozhoduje podle § 102 odst. 3 uvedeného zákona v rámci tzv. zbytkové pravomoci rada, pokud si zastupitelstvo tuto pravomoc nevyhradí podle § 84 odst. 4 zákona o obcích. V případě krajů se postupuje obdobně podle § 36 písm. c), § 37, a § 59 odst. 3 zákona o krajích, v případě hl. m. Prahy podle § 59 odst. 3 písm. f) a h), § 59 odst. 4, a § 68 odst. 3 zákona o hl. m. Praze.

Zákon č. 250/2000 Sb. výslovně neupravuje možnost změny programu. Z hlediska závazných náležitostí programu uvedených v § 10c uvedeného zákona a rovného přístupu ke všem žadatelům je podle našeho právního názoru možné provést ve vyhlášeném a neukončeném programu změnu předpokládaného objemu prostředků vyčleněných v rozpočtu poskytovatele pro daný program, ale pouze do uplynutí lhůty pro podávání žádostí, nejpozději do rozhodnutí o žádostech, aby byl zachován rovný přístup ke všem žadatelům o dotaci.

Schvalování programu není v zákoně o obcích explicitně upraveno, z čehož lze dovodit, že zákonodárce nezamýšlel tuto kompetenci vyhradit zastupitelstvu či radě obce. Tuto kompetenci nelze podřadit ani pod § 85 písm. c) zákona o obcích, které řeší poskytování dotací vyšších než 50 000 Kč v jednotlivých případech, jelikož toto ustanovení upravuje výlučně rozhodnutí o poskytnutí dotace, resp. uzavírání smluv o poskytnutí dotace v konkrétní situaci. Z dikce tohoto ustanovení tak nelze dovozovat, že zastupitelstvu je v těchto případech vyhrazeno i schvalování programu, tj. věcných, časových a finančních podmínek pro poskytování dotací nad daný finanční limit. Požadavek, aby zastupitelstvo v rámci rozhodování o přidělení dotací nad 50 000 Kč v konkrétním případě odsouhlasilo i pravidla pro jejich poskytování ve své vyhrazené působnosti, by tak, dle našeho názoru, zatěžoval obec nad zákonný rámec. Nicméně je samozřejmě na rozhodnutí samotného zastupitelstva, zda využije § 84 odst. 4 zákona o obcích a přistoupí k projednání a schválení programu nebo ponechá tuto kompetenci radě obce.

Na základě výše uvedeného tak lze uzavřít, že při určení orgánu obce kompetentního ke schválení programu pro poskytování dotací je třeba vycházet z obecného ustanovení o tzv. zbytkové kompetenci rady obce, tj. § 102 odst. 3 zákona o obcích. Pakliže si zastupitelstvo obce v souladu s § 84 odst. 4 téhož zákona na sebe schvalování programu nevztáhne, může o něm rozhodnout rada obce. Pokud si zastupitelstvo schválení dotačního programu vyhradilo (podotýkáme přitom, že k vyhrazení pravomoci zastupitelstvem dojde již tím, že je dotační program tímto orgánem schválen, a není tedy nutné jakékoli speciální „vyhrazovací“ usnesení), je příslušné i ke schvalování změn (dodatků apod.) programu, ledaže přímo program nebo doprovodné usnesení zastupitelstva počítá s tím, že určité změny v něm může činit rada.

Závěrem připomínáme, že potřebnou změnu:

  • v rámci závazného ukazatele rozpočtu provede úřad změnou rozpisu rozpočtu (§ 14 zákona č. 250/2000 Sb.);
  • závazného ukazatele rozpočtu (§ 16 odst. 4 ve spojení s § 16 odst. 2 a § 16 odst. 3 písm. a) zákona č. 250/2000 Sb.), provede rozpočtové opatření zastupitelstvo, pokud tuto kompetenci nedelegovalo usnesením, kterým byl schválen rozpočet obce, na radu obce.
Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.