CZ EN

Uplatnění DPH při likvidaci nepoužitelných léčiv

Podle § 89 odst. 1 zákona č. 378/2007 Sb., o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů (zákon o léčivech), ve znění pozdějších předpisů jsou provozovatelé (tzn. osoby podle § 6 odst. 1 zákona o léčivech, např. výrobci nebo dovozci léčivých přípravků, distributoři nebo prodejci léčiv, osoby oprávněné k poskytování zdravotních služeb nebo osoby organizující či provádějící výzkum léčiv) povinni podle § 89 odst. 1 zákona o léčivech odevzdat nepoužitelná léčiva osobám uvedeným v § 88 odst. 3 zákona o léčivech.

Podle § 89 odst. 2 zákona o léčivech, je lékárna povinna převzít nepoužitelná léčiva odevzdaná fyzickými osobami v lékárně.

Podle § 88 odst. 3 zákona o léčivech, provádějí odstraňování nepoužitelných léčiv právnické nebo fyzické osoby (dále jen „likvidátor“) na základě souhlasu uděleného orgánem kraje v přenesené působnosti. Likvidátoři přebírají nepoužitelná léčiva od lékáren bezúplatně. Náklady vzniklé s odevzdáním nepoužitelných léčiv a s jejich odstraněním hradí likvidátorům stát prostřednictvím krajského úřadu.

Likvidátor přebírá nepoužitelná léčiva od lékáren bezúplatně a lékárnám nefakturuje žádnou službu, která by byla předmětem DPH podle § 2 odst. 1 písm. b) zákona o DPH. Likvidátor následně vyčíslí náklady spojené s odstraňováním léčiv a zašle žádost o náhradu nákladů krajskému úřadu k vyřízení. Kalkulace nákladů zpravidla zahrnuje vlastní náklady likvidátora a náklady na plnění přijatá v souvislosti s touto likvidací. Zahrnutí DPH do kalkulace bude záviset na daňovém režimu likvidátora:

  • pokud je likvidátor plátcem DPH, může uplatnit odpočet daně na vstupu v souvislosti s přijatými zdanitelnými plněními použitými pro odstranění nepoužitelných léčiv (jestliže jsou tato plnění poskytnuta plátcem daně nebo osobou registrovanou k dani v jiném členském státě). Tuto daň na vstupu nezahrnuje do své kalkulace nákladů. V případě, že likvidátor nemůže jako plátce daně uplatnit u přijatých plnění plný nárok na odpočet daně z daně na vstupu, zahrnuje do své kalkulace nákladů i poměrnou část DPH, u které nemůže uplatnit odpočet daně. V případě, že likvidátor nemůže jako plátce daně uplatnit u těchto přijatých plnění žádný nákrok na odpočet daně na vstupu, zahrnuje do své kalkulace nákladů celou částku DPH, u které nemůže uplatnit odpočet daně;
  • pokud je likvidátor plátcem DPH, pak platí, že předmětná úhrada nákladů od krajského úřadu naplňuje definici úplaty pro účely zákona o DPH; jedná se tím ze strany likvidátora o poskytnutí zdanitelného plnění ve smyslu zákona o DPH. Výše uvedené celkové náklady tak představují základ daně na výstupu likvidátora a ten je povinen zatížit své plnění daní na výstupu. Krajský úřad pak hradí celou částku, která odpovídá úplatě za plnění poskytnuté likvidátorem včetně daně na výstupu;
  • pokud likvidátor není plátcem DPH, zahrnuje do celkové částky nákladů na odstranění nepoužitelných léčiv k úhradě krajským úřadem náklady na přijatá plnění použitá pro odstranění nepoužitelných léčiv včetně daně na vstupu (pokud jsou tato plnění poskytnuta plátcem daně) a dále vlastní náklady likvidátora za toto odstranění nepoužitelných léčiv. Jako neplátce daně likvidátor již k hodnotě svého plnění žádnou daň na výstupu nepřidává. Krajský úřad pak hradí částku, která odpovídá úplatě (bez daně na výstupu) za plnění poskytnuté likvidátorem.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.