CZ EN

Darování nespotřebovaných pokrmů připravených příspěvkovou organizací zřízenou územním samosprávným celkem

Obecně lze konstatovat, že darování nespotřebovaných pokrmů z jídelen a kantýn, které jsou příspěvkovými organizacemi („PO“) zřízenými obcemi nebo kraji, je možné již dnes za stávající právní úpravy, avšak s omezením specifikovaným v ustanovení § 37 zákona č. 250/200 Sb.

Důvodem zákonného omezení poskytovat dary je ochrana majetku zřizovatele příspěvkové organizace. PO není vlastníkem majetku zřizovatele, ale pouze správcem toho majetku, který jí byl svěřen zřizovací listinou z vlastnictví jejího zřizovatele. Poskytování darů je nezadatelným právem vlastníka, nikoliv správce.

Nespotřebované jídlo vyhotovené jídelnou či kantýnou (tj. hotový pokrm) je z právního hlediska potravina. Potraviny jsou dle důvodové zprávy k ustanovení § 500 občanského zákoníku typické zuživatelné věci. Zuživatelné jsou jen věci movité, jejichž běžné použití spočívá v jejím spotřebování, zpracování nebo zcizení. Další využití nadbytečných hotových pokrmů zcela jistě lze považovat za účelné a žádoucí. S ohledem na legislativní bariéru pro poskytování darů příspěvkovou organizací by takový dar mohl poskytnout zřizovatel PO (tj. obec nebo kraj) na základě smluvního vztahu. V této souvislosti lze uvažovat o těchto smluvních typech:

  1. Darovací smlouva mezi zřizovatelem PO a charitou

Výhoda: 

  • bezúplatnost – naplní se tím smysl, tj. charita;
  • lze sjednat s podmínkami, nesmí být však šikanózní, nemravné či odporující veřejnému zájmu např. časové (dobu předání a vyzvednutí nevydaných jídel), způsob vyzvednutí (charita si zajistí vhodné a hygienické nosiče atp.), místo vyzvednutí, min./max. počet atp.;
  • lze sjednat s příkazem, tzn., aby obdarovaný něco konal, opomenul nebo strpěl. Příkazem může být například povinnost obdarovaného něco dát třetí osobě přímo z poskytnutého daru, tj. jednu porci nevydaného oběda. Nesplnění příkazu je právně vynutitelné.

Nevýhoda: 

  • obdarovaný může odmítnout jakoukoliv nabídku darovaného zboží s uvedením příslušného důvodu k jeho odmítnutí;
  • dárce může svůj dar odvolat.
  1. Kupní smlouva (na opakující se plnění) mezi zřizovatelem PO a charitou

Výhoda: 

  • lze sjednat s jakýmikoliv podmínkami, tzn. sjednat i sankce za porušení ujednání smlouvy;
  • práva a povinnosti jsou konkrétně a jasně stanovené, lze je právně vynutit, např. povinnost charity zabezpečit hygienické nádoby a právo jídelny nevydat nespotřebované obědy do hygienicky závadných nádob;
  • smlouvu lze vypovědět;
  • cena nevydaných obědů by byla za sjednanou cenu např. výrobní cenu jídel, nebo za symbolickou cenu atp.

Nevýhoda: 

  • odstoupení od smlouvy – jednorázové a náhlé ukončení smlouvy jedním z účastníků smluvního vztahu.
  1. Innominátní (nepojmenovaná) smlouva zřizovatele PO s charitou o odběru nevydaných a nespotřebovaných obědů

Výhoda: 

  • zřizovatel si sám určí jakékoliv podmínky, např. časové (dobu předání a vyzvednutí nevydaných jídel), způsob vyzvednutí (charita si zajistí vhodné a hygienické nosiče atp.), místo vyzvednutí, min./max. počet atp. tak, aby to zásadně nenarušovalo chod PO;
  • dobu trvání smlouvy lze omezit na určitou dobu;
  • bez úplaty nebo s úplatou.

Nevýhoda: 

  • klade velký důraz na znalost práva, aby nepojmenovaná smlouva některým ustanovením neodporovala zákonu, tj. občanskému zákoníku.

V zájmu ochrany PO a dodržení zásady legality doporučujeme uzavírat smlouvu přímo mezi zřizovatelem PO a charitou (případně může zřizovatel pověřit ředitele PO k uzavření takové smlouvy). Smlouva by měla být co nejjednodušší, ale s pevně a konkrétně vymezenými podmínkami odběru nespotřebovaného jídla (čas a místo odběru, způsob odběru, možnost ukončení smluvního vztahu atp.).

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.