CZ EN

Od 1.11.2016 platí daň z nabytí nemovitých věcí vždy kupující

Od 1. listopadu 2016 připadne povinnost uhradit daň z nabytí nemovitých věcí vždy kupujícímu, tedy nabyvateli nemovitosti. ČR tak zavádí koncepci, která je používána ve většině evropských zemí. 5. srpna tohoto roku byl ve sbírce zákonů vyhlášen příslušný zákon č. 254/2016 Sb., kterým se mění platnost zákonného opatření Senátu č. 340/2013 Sb. o dani z nabytí nemovitých věcí. Po uplynutí tříměsíční legisvakanční lhůty tato novela podle plánu nabývá 1. listopadu účinnosti.

Nový zákon vedle toho odstraňuje další nedostatky, které se při aplikaci předchozí právní úpravy projevily. Především osvobozuje od daně z nabytí nemovitých věcí územní územní samosprávné celky, neboť v jejich případě se nejeví jako smysluplné daňově zatěžovat činnost vykonávanou ve veřejném zájmu. Výnos z daně by navíc znamenal pouze peněžní transfer mezi jednotlivými veřejnými rozpočty. Zjednodušuje určení základu daně u směny a koncepci zdanění při nabývání inženýrských sítí. Souhrnné informace o zaváděných změnách jsou k dispozici na webu Finanční správy.

 

 


 

Související informace:

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.