CZ EN

Dohoda o legislativní spolupráci Ministerstva financí a České národní banky

Ministr financí a guvernér České národní banky podepsali dohodu o vzájemné spolupráci obou institucí při přípravě legislativy v oblasti finančního trhu. "Jde o první z několika dohod, které upravují vztahy a postupy obou institucí po sloučení dohledů nad finančním trhem do ČNB a po převzetí legislativy bankovnictví Ministerstvem financí," vysvětluje náměstek ministra financí Tomáš Prouza.

Cílem dohody je jasné vymezení pravidel vzájemné spolupráce v této oblasti a nastavení způsobu komunikace. "Dohoda zajišťuje právo oběma stranám podílet se od počátku na přípravě zákonů a vyhlášek a vyžaduje, aby se prací na legislativě účastnili také zástupci trhu a byla tak zajištěna pružná komunikace s těmi, kterých se bude připravovaná legislativa týkat," shrnuje Tomáš Prouza. Ministerstvo financí a Česká národní banka budou také na základě dohody spolupracovat při komunikaci s ostatními ministerstvy při přípravě legislativy, která se může dotýkat finančního trhu.

Spolupráce Ministerstva financí a České národní banky při přípravě legislativy bude postavena na třech základních principech:

  • snaze o snižování administrativní zátěže regulovaných subjektů tak, aby nedocházelo k nadbytečné či vícenásobné regulaci účastníků finančního trhu
  • snaze o větší srozumitelnost a přehlednost nově vznikajících předpisů mimo jiné i tak, aby v nich byla používána jednotná terminologie pro obdobné skutečnosti
  • snaze spolupracovat vstřícně, objektivně, bez zbytečného prodlení a zbytečných formalit, aby nedocházelo ke zbytečnému zpožďování legislativního procesu.
Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.