Podpis memoranda o porozumění mezi ČR a společností ArcelorMittal

Po několika měsících jednání byla úspěšně dokončena iniciativa předsedy vlády České republiky Mirka Topolánka a prezidenta společnosti ArcelorMittal Lakshmi Mittala vyřešit vzájemné spory mimosoudní dohodou. V noci z 9. na 10. července podepsali ministr financí Miroslav Kalousek a viceprezident společnosti Sudhir Maheshwari společné Memorandum o porozumění mezi Českou republikou a společností ArcelorMittal.

Hlavním obsahem Memoranda je závazek společnosti vzít zpět žaloby na Českou republiku s nároky v celkové výši 26 mld. Kč. Česká republika se oproti tomu zavazuje odprodat společnosti ArcelorMittal 1 359 083 ks akcií společnosti ArcelorMittal Ostrava v nominální hodnotě 1 000 Kč za 5 000 Kč, což je cena, která přesahuje znalecký posudek tržní hodnoty (Ernst & Young). Celková částka, která bude České republice vyplacena za 11% podíl akcií, tak představuje téměř 6,8 mld. Kč.

Ministr financí toto Memorandum neprodleně předloží Vládě ČR ke schválení a získá-li její souhlas, jsou obě strany Memoranda připraveny podepsat příslušné smlouvy.

Mgr. Ondřej Jakob
tiskový mluvčí MFČR