Miroslav Kalousek vyhlášen ministrem financí roku

Ministr financí Miroslav Kalousek byl dnes vyhlášen ministrem financí roku 2008 pro oblast rozvíjejících se evropských ekonomik. Ocenění mu udělil prestižní mezinárodní časopis Emerging Markets při příležitosti zasedání ministrů financí a guvernérů národních bank členských států Světové banky a Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu.

Časopis Emerging Markets řadí do oblasti rozvíjejících se evropských ekonomik 31 států včetně Turecka a asijských států bývalého SSSR. „Jsem touto cenou nesmírně potěšen. Představuje však ocenění nejen pro mě, ale pro celou vládu. Je to signál, že v zahraničí vnímají české reformy pozitivně, a že v nich máme pokračovat a prohlubovat je,“ uvedl ministr Kalousek.

Emerging Markets každý rok vyhodnocuje vývoj veřejných financí v zemích rozvíjejících se evropských ekonomik a v rozvojových zemích Asie, Latinské Ameriky a Afriky. Hodnotí též prosazování reforem vedoucích ke stabilitě a udržitelnosti veřejných rozpočtů. Ceny se udělují na základě hlasování analytiků, bankéřů, zástupců finančních institucí a jiných expertů. Miroslav Kalousek obdržel cenu zejména za úsilí o fiskální konsolidaci veřejných rozpočtů v ČR.

Mgr. Ondřej Jakob,
tiskový mluvčí MF ČR

Fotogalerie

Fotografie č. 1 - Ministr financí Kalousek přijímá cenu od zástupců vyhlašovatelů ankety Emerging Markets Johna Orcharda a Martina Borna.

Fotografie č. 2 - Ministr financí Kalousek - cena: ministrem financí roku 2008 pro oblast rozvíjejících se evropských ekonomik, kterou převzal
od zástupců vyhlašovatelů ankety Emerging Markets.