CZ EN

Podpis česko-syrské dohody o podpoře a vzájemné ochraně investic

Ministr financí Miroslav Kalousek dnes podepsal Dohodu o podpoře a vzájemné ochraně investic mezi Českou republikou a Sýrií. Její vládní delegaci vedl vicepremiér pro ekonomické záležitosti Abdalláh Dardarí.

Tato dohoda vytváří základní právní rámec pro investiční aktivity investorů jedné smluvní strany na území druhé smluvní strany a zabezpečuje ochranu vložených prostředků před neopodstatněnými zásahy ze strany státních orgánů. Dohodou je současně  zajištěna stabilita právního prostředí, kdy jedna smluvní strana nemůže po dobu platnosti dohody změnit nebo zrušit bez souhlasu druhé smluvní strany své závazky vyplývající z dohody. „Nyní již je jen na podnikatelích, aby zvážili a vyhodnotili velké obchodní a investiční příležitosti, jež spolupráce mezi oběma  zeměmi skýtá,“ uvedl Miroslav Kalousek.

Syrskou oficiální  delegaci provázela řada představitelů obchodních a průmyslových kruhů. Jak jejich pozvání tak společný seminář s českými partnery  je  důkazem podpory ministerstva financí i české vlády investičním a obchodním aktivitám našich podnikatelů  v Sýrii a naopak.

Vzájemná hospodářská a obchodní spolupráce obou zemí má dlouhou tradici. Někdejší Československo se velkou měrou podílelo na počáteční industrializaci Sýrie. Řada syrských inženýrů studovala na českých vysokých školách.  Česká republika je v této zemi  nadále považována za kvalitního a spolehlivého partnera. Pokračující aktivity českých podnikatelů v Sýrii dávají veškeré předpoklady pro další rozvoj oboustranných kontaktů. Podle mímění expertů bude letošní rok ve vzájemných ekonomických vztazích velmi významný a stane se  mezníkem ve spolupráci mezi oběma zeměmi v oblasti obchodních styků.

Mgr. Ondřej Jakob,
tiskový mluvčí MF ČR

 

Fotografie č. 1

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek a vicepremiér pro ekonomické záležitosti Sýrie Abdalláh Dardarí.

Fotografie č. 2

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek a vicepremiér pro ekonomické záležitosti Sýrie Abdalláh Dardarí.

Fotografie č. 3

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek a vicepremiér pro ekonomické záležitosti Sýrie Abdalláh Dardarí.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.