CZ EN

Státní pokladna bude nově umět i účetnictví

Ministerstvo financí udělalo další krok k rozvoji státní pokladny, díky kterému bude v budoucnu možné v reálném čase řídit a kontrolovat nakládání s veřejnými financemi. Státní pokladna zároveň dokáže provázat řadu informací, což umožní hospodárnější a účelnější rozhodování o státních výdajích.

Inspiraci našlo Ministerstvo financí v sousedním Rakousku. Porovnání funkcí a ceny české státní pokladny s rakouskou státní pokladnou přineslo překvapující zjištění. Zatímco v Rakousku stál implementace a provoz státní pokladny za deset let v přepočtu 1,99 mld. Kč (71 mil. EUR), v České republice se účet za státní pokladnu doposud vyšplhal na 4,9 mld. Kč. Při současných cenách nás deset let fungování státní pokladny přijde na 6,19 mld. Kč.

"V Rakousku stála státní pokladna třikrát méně než u nás, zato má skoro všechny funkce doporučované Světovou bankou. Po předchozích vládách jsme zdědili hodně drahý polotovar. Chceme dostat českou státní pokladnu do stavu, který umožní přehledné a úsporné zacházení se státními financemi. Jde o jeden z klíčových úkolů Ministerstva financí pod mým vedením," upozorňuje ministr financí Andrej Babiš.

Česká státní pokladna se nyní využívá jen pro přípravu a realizaci rozpočtu a výkaznictví, zatímco rakouská obsahuje například i účetnictví, správu majetku, řízení likvidity a řízení plateb. Ministerstvo financí chce proto do budoucna účetní systémy, zakoupené samostatnými licencemi, provázat. Díky tomu bude možné provoz nejen zlevnit, ale také údaje porovnávat a plošně vyhodnocovat.

"Díky dokončení systému státní pokladny bude například možné dohledat, kolik zakázek získala jedna firma od různých státních úřadů. Mimo to budeme státní pokladnu využívat například i pro účetnictví," uvádí první náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht.

Provoz státní pokladny se Ministerstvu financí od počátku tohoto roku podařilo výrazně zlevnit. Po provedení otevřeného výběrového řízení v dubnu 2014 došlo ke změně provozovatele aplikační podpory a snížení výdajů na tuto část o 70 procent. Na nesrovnalosti při tvorbě státní pokladny přitom upozorňoval i Nejvyšší kontrolní úřad.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.