CZ EN

EBRD schválila obnovení investic pro Českou republiku

Česká republika získala opět přístup k financování nových projektů v rámci Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD). Na konci roku 2007 jako jediná z členských zemí graduovala z operací banky, čímž úspěšně završila svůj proces ekonomické transformace. V reakci na současnou situaci ale ČR na začátku března požádala o dočasné obnovení investic. Obnovené financování podnikatelských iniciativ ze strany EBRD urychlí zotavení české ekonomiky po koronavirové pandemii. České podniky tak získají přístup k novým zdrojům financování ve formě půjček či kapitálových investic.

„Naše žádost o obnovení investic se na půdě EBRD dočkala silné podpory především ze strany ostatních evropských akcionářů“ komentuje schválení ministryně financí Alena Schillerová. „Věřím, že pomoc ve formě půjček, technické asistence nebo kapitálových investic ze strany EBRD může urychlit zotavení českého hospodářství po pandemii koronaviru,“ dodává. Evropská banka pro obnovu a rozvoj bude v České republice nově operovat v oblasti zelených investic, obnovitelných zdrojů a infrastruktury, digitalizace, informačních a komunikačních technologií nebo v rámci finančního sektoru.

V současnosti je EBRD aktivní v zemích střední a východní Evropy, Pobaltí, Balkánu, centrální Asie a jihovýchodního Středomoří. Poskytuje především financování na boj proti změně klimatu a na podporu trvale udržitelných zdrojů energie. Nyní se ale stále více soustředí právě na pomoc zemím ekonomicky poškozeným dopady pandemie COVID-19.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.