CZ EN

Motivový obrázek

Ministerstvo financí zveřejňuje vyhodnocení kontroly cen a marží pohonných hmot

Ministerstvo financí vyhodnotilo monitoring průměrných prodejních cen pohonných hmot, které i zpětně od 15. února analyzuje na základě reportovaných cenových dat od více než 2500 veřejných čerpacích stanic, tedy přes 90 % českého trhu. Pro sběr dat MF využívá webovou aplikaci za účelem minimalizace administrativní zátěže na obou stranách.

Z výsledků monitoringu průměrných prodejních cen nafty a benzínu v období od 15. února do 31. března 2022 vyplývá, že zafungovala slovní intervence ministerstva a marže čerpacích stanic od oznámení začátku kontroly marží dne 14. března významně poklesly. Přesto byla průměrná hrubá marže v březnu oproti únoru u nafty o 1,88 Kč a u benzínu dokonce o 2,10 Kč na litr vyšší. Přestože Ministerstvo financí vnímá vysokou volatilitu na trzích a rozumí složité problematice cenotvorby pohonných hmot, nepovažujeme tyto argumenty v současné době velmi vysokých cen paliva za ospravedlňující k navyšování průměrných marží. 

Ministerstvo financí proto připraví cenovou regulaci stanovující maximální výši marží a pokud během dubna marže adekvátně nepoklesnou, jsme připraveni tuto cenovou regulaci zavést. Aktuálně také rozšíříme naši cenovou kontrolu o reálné nákupní ceny, abychom byli schopni monitorovat také velkoobchodní rafinační marže. Kontrolu distributorů považujeme za nezbytnou i proto, abychom v období od června do září tohoto roku dokázali ohlídat promítnutí snížené spotřební daně o 1,50 Kč do konečné ceny nafty a benzínu pro řidiče. Takto rozšířená kontrola ministerstva bude pokračovat až do konce září.

„Podle našich dat činila průměrná marže u litru nafty v únoru 3,03 koruny, zatímco v březnu 4,91 koruny. U litru benzínu dosahovala průměrná marže v únoru 2,29 koruny a v březnu 4,39 koruny. Průměrné marže na počátku kontrol sice klesly, ale následně už stagnovaly. Myslím tedy, že zde určitě je prostor pro jejich další snížení. O zavedení připravované regulace marží prodejců paliv rozhodneme nejpozději koncem dubna," uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura.

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.