CZ EN

Motivový obrázek

Občané využili nabídky nákupu Dluhopisu Republiky a pořídili si dluhopisy za více než 41,1 mld. Kč

K 3. 1. 2022 byly na majetkové účty občanů připsány Dluhopisy Republiky upsané v rámci 13. upisovacího období probíhajícího od 20. září 2021 do 23. prosince 2021 v celkové jmenovité hodnotě 41 131 070 291 Kč. Jedná se tak o naprosto rekordní výsledek úpisu od spuštění prodeje státních dluhopisů občanům.

V průběhu 13. upisovacího období emisí Dluhopisu Republiky byl zaznamenán rekordní zájem občanů o pořízení státních dluhopisů, když byly upsány dluhopisy v celkové jmenovité hodnotě převyšující 41,1 mld. Kč. Jedná se o více než sedminásobek dosavadního maxima, kterého bylo dosaženo ve 12. upisovacím období a které činilo 5,5 mld. Kč. O rekordní výsledek úpisu se však nejedná pouze v kontextu obnoveného přímého prodeje státních dluhopisů, které jsou občanům nabízeny od konce roku 2018 jako Dluhopis Republiky, ale jedná se o naprosté maximum i v celé historii prodeje státních dluhopisů určených pro občany od roku 2011. Tehdy bylo dosaženo nejvyššího úpisu v prosinci roku 2012, kdy byly upsány dluhopisy v celkové jmenovité hodnotě téměř 30 mld. Kč.

V předvánočním upisovacím období byly nabízeny dva typy šestiletých státních dluhopisů, a to reinvestiční a proti-inflační státní dluhopis. Nejvyšší zájem měli občané tradičně o pořízení proti-inflačního dluhopisu, jehož výnos kopíruje meziroční vývoj inflace. Z obou nabízených typů dluhopisů se ho prodala naprostá většina, a to 99,7 %. Dluhopisy bylo možné pořídit prostřednictvím smluvních distributorů, kterými byly Česká spořitelna, a.s., a Československá obchodní banka, a. s., a rovněž prostřednictvím elektronického přístupu ke správě majetkového účtu, který umožňuje kromě podávání žádostí o úpis současně i následnou obsluhu majetkového účtu bez nutnosti návštěvy kamenné pobočky distributora. Služby dostupné prostřednictvím elektronického přístupu jsou zdarma. V rámci digitalizace systému distribuce státních dluhopisů pro občany spustilo Ministerstvo financí v květnu roku 2021 možnost dálkové identifikace a autentizace a zájemci, kteří dosud nevlastnili žádné státní dluhopisy, si tak mohou založit majetkový účet s využitím eObčanky nebo prostředku MojeID. Této možnosti využilo již 4 765 občanů.

Dosažením rekordního výsledku právě skončeného úpisu byl zvýšen stav jmenovité hodnoty státních dluhopisů určených pro občany v oběhu, který se tak pohybuje mezi dosavadními maximy. Počátkem roku 2022 celková jmenovitá hodnota státních dluhopisů určených pro občany v oběhu činí 80,1 mld. Kč a jedná se tak o druhý nejvyšší stav tohoto typu dluhopisu v oběhu za celé období, kdy byly občanům nabízeny, tj. od roku 2011. Vyšší stav jmenovité hodnoty dluhopisů pro občany byl zaznamenán pouze v roce 2013. V níže uvedeném grafu je zachycen vývoj jmenovité hodnoty dluhopisů určených pro občany v oběhu od roku 2011 až do 3. 1. 2022.

V souvislosti s rekordní výší emise Dluhopisu Republiky vydané dne 3. 1. 2022 a dosažením druhého nejvyššího stavu jmenovité hodnoty těchto dluhopisů v oběhu přistoupilo Ministerstvo financí k dočasnému pozastavení zahájení dalšího upisovacího období, neboť vydání těchto emisí Dluhopisu Republiky umožňuje refinancování více než jedné čtvrtiny splátek korunových střednědobých a dlouhodobých dluhopisů splatných v roce 2022.

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.