CZ EN

Motivový obrázek

Rozvojová banka Rady Evropy finančně podpoří ČR při řešení uprchlické vlny

Rozvojová banka Rady Evropy (dále CEB) podpoří Českou republiku při řešení uprchlické vlny z Ukrajiny dotací 9,8 mil. Kč a je také připravena poskytnout naší zemi i úvěrové financování do výše 9,8 mld. Kč. Ministrovi financí Zbyňku Stanjurovi to na jejich společném jednání v Praze přislíbil guvernér této banky Carlo Monticelli.

Výsledkem dosavadních jednání o spolupráci je mj. připravená grantová dohoda mezi CEB (Council of Europe Development Bank) a Českou republikou z Fondu pro migranty a uprchlíky v celkové výši bezmála 400 000 eur (zhruba 9,8 mil. Kč). Peníze mají směřovat na projekt podpory integrace migrantů a uprchlíků z Ukrajiny realizované prostřednictvím Správy uprchlických zařízení Ministerstva vnitra. Tato dohoda bude podepsána zítra guvernérem CEB a ministrem vnitra ČR.

Nejprve se postaráme o ukrajinské ženy a děti, pomůžeme jim najít bydlení, práci, školu a integrovat se do společnosti. A teprve pak budeme počítat, kolik nás to bude stát. 

Zbyněk Stanjura

ministr financí

„Aktuálně počítáme, že nás zvládnutí uprchlické vlny může stát přes dvě miliardy eur. Jasně jsme přitom řekli, že v tomto případě budou peníze až na druhém místě. Nejprve se postaráme o ukrajinské ženy a děti, pomůžeme jim najít bydlení, práci, školu a integrovat se do společnosti. A teprve pak budeme počítat, kolik nás to bude stát. V ten okamžik samozřejmě bude velmi důležitá rychlost jednání v Evropě, zda dostaneme první kompenzace na zvládnutí této krize ještě letos,“ říká k finančním kompenzacím z Evropy ministr financí Zbyněk Stanjura.

Dalším pozitivním výsledkem dnešního jednání je potvrzení připravenosti CEB poskytnout ČR v první fázi úvěrové financování státu ve výši 200 až 400 mil. eur (zhruba 4,9 až 9,8 mld. Kč) v souvislosti s výdaji státního rozpočtu na humanitární dávky (v současné době 5 000 Kč měsíčně pro uprchlíky z Ukrajiny na úhradu základních potřeb), solidární příspěvky pro české domácnosti, které ubytují uprchlíky, a na příspěvky pro územně samosprávné celky na zajištění ubytování pro uprchlíky.

CEB je multilaterální rozvojová banka, která se zaměřuje na sociální rozvoj evropských zemí. Je právně a finančně samostatná a představuje hlavní nástroj politiky solidarity rozvíjené Radou Evropy. Jejím sídlem je Paříž a v současné době má 42 členů. Česká republika vstoupila do CEB v únoru 1999.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.