CZ EN

Reakce ministra financí na článek Jiřího Skuhrovce „Jak ČEZ protizákonně zatlouká zakázky za 843 milionů”

Reakce ministra financí na článek Jiřího Skuhrovce „Jak ČEZ protizákonně zatlouká zakázky za 843 milionů”

Reakce ministra financí:

Společnost ČEZ měla mezi společnostmi s majetkovou účastí státu vždy specifické postavení. Dobře to ilustroval již několik let zpátky titulek v jednom časopise, který se ptal, zda žijeme v ČEZku.

Stát v minulosti vykonával vlastnická práva ve společnostech mizerně. Za současného vedení Ministerstva financí se přístup k řízení státních firem dramaticky změnil.

Pokud jde ale o ČEZ, naráží Ministerstvo financí na zdejší politickou realitu.

Skutečnost je taková, že obsazení dozorčí rady je výsledkem koaličních dohod a Ministerstvo financí nominuje do dozorčí rady pouze čtyři zástupce, tři zástupci jsou nominováni ze strany ČSSD, další je zde nominant KDU-ČSL a čtyři členové dozorčí rady jsou zástupci zaměstnanců, kteří jdou ve skutečnosti na ruku managementu. V důležitých a konfliktních otázkách dochází často k tomu, že zástupci Ministerstva financí nemají v dozorčí potřebnou většinu a jsou jednoduše přehlasováni.

Na valné hromadě v roce 2014 Ministerstvo financí navrhlo a prosadilo změnu stanov, která zavedla individuální oprávnění členů dozorčí rady ke kontrolní činnosti.

ČEZ reagoval promptně. Ještě v průběhu valné hromady, na kterém byla změna stanov schválena, upravila dozorčí rada ve starém složení jednací řád tak, aby svým členům možnost individuální kontroly znemožnila nebo alespoň ztížila.

Příběh pak pokračoval napadením platnosti příslušného ustanovení stanov u soudu a společnost žalobu, světe div se, prohrála. Jako hotovou věc pak společnost vzala to, že se proti rozhodnutí soudu ani neodvolá a majoritního vlastníka informovala až dodatečně.

Okolnosti, které jsem popsal, znemožňují sjednání pořádku, o kterém mluví Jiří Skuhrovec. Takové sjednání pořádku bude možné až ve chvíli, kdy na něm budou mít zájem také ostatní subjekty na naší politické scéně.

Ještě bych doplnil, že předmětný blog je o korporaci ČEZ Distribuce, a. s. (nikoli o ČEZu, i když toto označení v textu autor blogu nesprávně používá). ČEZ Distribuce má jediného akcionáře a tím je ČEZ, a.s., nikoli Česká republika či Ministerstvo financí. Postupovat v souladu se zákony je odpovědností představenstva ČEZ Distribuce, a.s.

Autorem požadovaná intervence státu ve smyslu "ať si tam udělá pořádek" je přes držení většinového podílu v jediném akcionáři velmi omezená a fakticky neprosaditelná.

Autor: Andrej Babiš, ministr financí

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.