CZ EN

Nafukování politické bubliny jménem zajišťovací příkazy

Reakce na: Ničíte podnikatele, vytýká Babišovi opozice | Zdroj: E15 | Datum: 18.5.2017 | Autor: Pavel Otto | Rubrika: Praha | Strana: 03

Mé odcházení z rezortu financí je podle očekávání provázeno nepřehlednou salvou jedu a zloby snad vůči všemu, o co jsem v rezortu usiloval a všem, kdo mi s tím pomáhali. Proud jedovatých slin připomíná vodopád, ve kterém se zrcadlí jedna stokrát zopakovaná lež za druhou a každou chvíli vytryskne nový pramínek, na který už se vysychající žáby netrpělivě těší. Orchestrální kvákání má za cíl znepřehlednit diskuzi, zmást a znechutit lidi. Na každém šprochu přeci pravdy trochu a stokrát opakovaná lež stává se pravdou.

Jenomže zatímco poslanci, kteří ve virtuální realitě malostranských paláců a senzacechtivých médií rozvíjejí své divoké teorie o genocidě našich podnikatelů (tu kontrolním hlášením, tu zajišťovacími příkazy, tu evidováním vlastních tržeb), Finanční správa musí pracovat a vybírat daně. Nikdo jiný to za ni totiž neudělá. Kdyby však úředníci Finanční správy nechali svou skutečnou práci ležet a místo toho měli reagovat na všechny pomluvy a plnit všechna šikanózní zadání, i oněm poslancům by nejspíš za krátko přestaly chodit výplaty.

Tématem jednání Poslanecké sněmovny v tomto týdnu byl institut tzv. zajišťovacích příkazů, které jsou nepostradatelnou součástí vládních opatření v boji s daňovými úniky, jako je daňová kobra či kontrolní hlášení. Přesto, že institut zajišťovacích příkazů byl využíván již v roce 2011, tedy v období, kdy byl ministrem financí předkladatel tohoto dnešního bodu jednání pan Miroslav Kalousek, čelí dnes Finanční správa za aplikaci tohoto institutu – a to bohužel nejen od zmíněného poslance – účelové a zavádějící kritice.

Čísla přitom hovoří jasně - kvalita zajišťovacích příkazů se zvyšuje. Nejen, že jejich absolutní počet se snížil z 1605 v roce 2015 na 1561 v roce 2016, ale zároveň se výrazně zlepšuje poměr mezi tím, co Finanční správa podnikatelům po provedeném šetření vrací a tím, co odvede do státního rozpočtu jako zachráněnou daň. Můžeme jen spekulovat, nakolik je kritika živena ze strany těch, které jsme odstřihli od miliardových penězovodů a nakolik pramení z reálně způsobených komplikací poctivým daňovým subjektům. Každý daňový subjekt, který se vlivem zajišťovacího příkazu dostal do problémů, aniž by se podílel na podvodném jednání, je pro mne velmi obtížně přijatelným mementem, proto jsme pravidla pro vydávání těchto příkazů významně zpřísnili a stále zlepšujeme.

Je mi vůči zaměstnancům Finanční správy nesmírně líto, že jejich práce je opět nahlížena ryze negativním prizmatem, zatímco její nezpochybnitelné výsledky v oblasti výběru daní jsou brány v lepším případě jako samozřejmost, v horším případě jsou bagatelizovány a snižovány. Celkový nárůst vybraných daní oproti roku 2013 za roky 2014-2017 představuje 499 mld. Kč a například u DPH v současnosti zaznamenáváme meziroční nárůst o 10,9 %, a to při ekonomickém růstu ve výši 2,9%. A to jsou nejlepší výsledky v novodobé historii ČR.

Andrej Babiš

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.