CZ EN

Reakce na dezinterpretaci slov ministra financí

Ministerstvo financí se ohrazuje proti hrubě dezinterpretované citaci ministra financí Ivana Pilného, kterou uveřejnily Hospodářské noviny a zpravodajský server ihned.cz. Ministr financí na jednání rozpočtového výboru 19. 9. 2017 doslova řekl: „Já jako ministr financí už jsem to vyjádřil v médiích, v těch případech, kterých není opravdu mnoho, kdy došlo k soudnímu rozhodnutí, který označil postup Finanční správy za nesprávný, jsem se omluvil jako ministr financí, nikoliv jako šéf Finanční správy, ale jako ministr financí, přestože jsem tu situaci nezavinil. Na druhé straně je zcela zřejmé, že mediální štvanice, která v tomto okamžiku probíhá v podstatě očerňuje tedy daňovou správu, která excelentně vybírá daně. Tak, že předstihují vývoj ekonomiky a profitují z toho všichni občané této země, takže je to něco, co je na místě a nelze uspořádávat mediální štvanici. Finanční úředníky nikdo nebude mít rád. Ani já je nijak zvlášť v lásce nemám, protože také jsem odevzdával daňová přiznání a měl jsem řadu diskusí s Finanční správou. Ale dělají prostě svoji práci a v drtivé většině ji dělají správně a k prospěchu všech občanů.“ Také ministr financí poslancům sdělil: „Na druhé straně je pravda, že tam, kde k tomu postihu došlo neoprávněně, těch případů je velmi málo, ale jsou, takže tam, znova říkám, těm firmám, které byly tímto způsobem postiženy a byly dohnány až k likvidaci, se já osobně omlouvám. Nemělo by se to stávat, ale i finanční úředníci jsou jenom lidi.“ Nebo „Je tady tisíce poctivých úředníků, kteří vybírají daně naprosto správně, naprosto korektně a také přispívají k tomu, aby se občané této země měli dobře.“

V žádném případě však neřekl to, co mu Hospodářské noviny přisuzují, tedy: „Omlouvám se za zlikvidované firmy, ale peníze šly do státního rozpočtu, mají z toho prospěch všichni lidé.“ Každý se o tom může přesvědčit na oficiálním záznamu z jednání rozpočtového výboru dne 19. 9. 2017.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.