CZ EN

Rozhovor s generální ředitelkou ÚZSVM Kateřinou Arajmu pro Konkursní noviny

Rozhovor s Kateřinou Arajmu, generální ředitelkou Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových
Datum vydání: 19.04.2022, Zdroj: Konkursní noviny - Bulletin | Rubrika: Rozhovor | Strana 4 | Autor: Petr Blahuš

* Na začátku by mě zajímalo, paní ředitelko, jaké má váš úřad zkušenosti s elektronickými dražbami?

Víte, Česká republika dosud nemá ve svém vlastnictví dražební systém ve smyslu zákona o veřejných dražbách. Proto jsme vlastními zaměstnanci vybudovali elektronický aukční systém pro výběrová řízení podle zákona o majetku státu. A zkušenosti z toho máme velmi dobré. Všechna čísla nám potvrzují, že online prodej nepotřebného státního majetku je pro veřejnost velmi atraktivní. Zvlášť v této mimořádně náročné době lidé oceňují možnost nakupovat využitelný, ale pro stát již nepotřebný majetek z pohodlí svého domova. Navíc zájemci naleznou na našich stránkách www.nabidkamajetku.cz nejen nabídky ÚZSVM, ale i jiných státních institucí. Přihlášení do elektronických aukcí je velmi rychlé a jednoduché a lze jej provést například i prostřednictvím Identity občana. Online nabídka nepotřebného majetku také výrazně posiluje transparentnost, veřejnou kontrolu a významně omezuje korupci. Občané totiž mohou i bez registrace sledovat online průběh jednotlivých aukcí.

* Pandemie koronaviru za poslední dva roky převrátila celý svět naruby. Platí to i natolik specifickou lidskou činnost, jako je dražebnictví. Je pravda, že se kvůli přísným hygienickým opatřením a všeobecně omezením panujícím po většinu tohoto období citelně zvýšil počet elektronických dražeb vůči těm klasickým, nebo bylo možné tento trend sledovat už před příchodem koronaviru? Máte k dispozici nějaká čísla pro srovnání roku 2021 s dobou předcovidovou, kolik jich váš úřad třeba uskutečnil v minulém roce a kolik za stejné období provedl klasických dražeb?

Elektronický aukční systém se ukázal nejen v době pandemie jako nejlepší způsob prodeje nepotřebného majetku. Systém jsme vybudovali vlastními silami a spustili jsme jej v roce 2018. Od této doby do konce února letošního roku proběhlo přes 17 tisíc aukcí, v nichž stát získal už přes 1,94 miliardy korun, což je výborný výsledek. V roce 2021 se nám podařilo prodat nepotřebný majetek ve více než 2 700 aukcích, v nichž jsme získali přes 1 miliardu korun. Od spuštění online prodeje nepotřebného majetku ÚZSVM se počet fyzických aukcí postupně snižoval. Drtivá většina prodejů probíhá prostřednictvím elektronických aukcí, které jsou pro stát výhodné, a to hned v několika parametrech, například v počtu účastníků, procentuálním navýšení minimální požadované ceny či počtu příhozů. V době pandemie se výhody elektronického aukčního systému díky hygienickým opatřením umocnily.

* Projevil se vliv pandemie koronaviru i na objemu finančních prostředků získaných vaším úřadem pro stát?

Díky elektronickým aukcím neměla pandemie na objem prostředků odvedených do státního rozpočtu vliv. Naopak se nám dlouhodobě daří výrazně zvyšovat příjmy státního rozpočtu. Například v loňském roce se nám i přes mimořádně obtížnou dobu podařilo dosáhnout druhých nejvyšších příjmů v historii našeho úřadu, a to 1,77 miliardy korun. Z prodejů nepotřebných nemovitostí jsme v roce 2021 získali téměř 1,3 miliardy korun, přičemž více než 1 miliarda korun pocházela právě z prodejů nemovitostí v elektronických aukcích na webových stránkách www. nabidkamajetku.cz.

* Pokud by jste měla na svém pracovním stole věšteckou kouli, co by vám prozradila o budoucnosti e-dražeb, až se svět vrátí do normálu: budou jim patřit 30. léta 21. století, nebo lidé zůstanou konzervativními a budou preferovat klasický model dražeb?

Prodej nepotřebného majetku v elektronických aukcích se nám velmi osvědčil, a to nejen v době koronavirové epidemie, ale i v době před ní. Elektronicky již nyní prodáváme drtivou většinu majetku a chceme v tom pokračovat. Elektronický aukční systém navštívilo více než 1,7 milionu unikátních uživatelů. Mám za to, že i oni oceňují jeho přednosti oproti fyzickým prodejům. Proto věřím, že i po konci pandemie bude i nadále prioritním způsobem prodeje i pronájmu nepotřebného majetku.

* V čem je podle vás největší výhoda pořádání elektronických dražeb oproti těm klasickým?

Zásadní výhodou je, že občané mohou nakupovat i pronajímat nepotřebný majetek online z pohodlí svého domova a že na našich stránkách www.nabidkamajetku.cz naleznou nabídky nejen našeho úřadu, ale i jiných státních institucí. Díky tomu nemusí vyhledávat na více než 400 stránkách jiných státních institucí. Občané se také mohou do aukcí jednoduše zaregistrovat a rovněž přihlásit k odběru novinek. I občané bez registrace mohou sledovat průběh nakládání s nepotřebným majetkem, což výrazně posiluje transparentnost a veřejnou kontrolu. Systém je nastaven tak, že pokud padne příhoz v posledních dvou minutách, aukce se o další dvě minuty prodlouží, aby i ostatní zájemci mohli na příhoz zareagovat.

* Ovšem každý chleba má dvě strany, namazanou a suchou. Kde jsou podle vás naopak největší rizika, nešvary, nebezpečí nebo zápory dnešního systému elektronických dražeb. A jak by šlo tyto mouchy nejlépe odstranit (legislativně, organizačními kroky)?

Náš elektronický aukční systém se snažíme průběžně vylepšovat tak, aby byl co nejvíce uživatelsky přívětivý, žádné zásadní problémy jsme nezaznamenali. Systém bychom rádi umožnili využívat i obcím a krajům. Tím by byl prodej veškerého veřejného majetku soustředěn na jedno místo. Za tímto účelem připravujeme legislativní změnu.

* Vzpomenete si hned „na první dobrou“ na nejzajímavější dražbu roku 2021, ať již klasickou nebo elektronickou a také na tu něčím nejsložitější? Dražili jste v roce 2021 také něco exotického, raritního či unikátního? A jaká byla vaše nejúspěšnější (co do objemu získaných finančních prostředků) e-dražba a klasická dražba v minulém roce?

V loňském roce jsme zaznamenali vysoký zájem o elektronickou aukci, v níž se prodávala část stavební parcely v obci Nový Knín. Díky neuvěřitelným 965 příhozům došlo k jedenáctinásobnému navýšení ceny a pozemek jsme nakonec prodali za 650 500 korun. Velmi mne také potěšil zájem veřejnosti o aukce bitcoinů. Zatím proběhly tři aukce a do každé se přihlásily desítky zájemců. Za doposud rekordní částku se podařilo prodat 0,42 jednotek bitcoinu, za tuto kryptoměnu jsme získali přes 544 tisíc korun. S velkým zájmem veřejnosti se již několik let setkávají online prodeje automobilů či historických motocyklů. O motocykl Jawa ČZ 250 mělo v loňském roce zájem 94 uchazečů, i díky velkému množství zájemců se tak motocyklový skvost podařilo prodat za cenu převyšující 100 tisíc korun. Co se týče fyzických veřejných dražeb, v nich se nám v roce 2021 podařilo například prodat lázeňský dům Mercur v centru Mariánských Lázní, který se nachází v těsné blízkosti hlavní kolonády s léčivými prameny. Po 27 příhozech jej nový vlastník získal za 76 milionů korun. Nového majitele se našemu úřadu ve veřejné dražbě podařilo najít také pro bývalý výchovný ústav v Králíkách, který byl prodán za 19,5 milionu korun.

* Nejzajímavějším a zároveň historicky největším prodejem ÚZSVM je aktuálně nabízený Palác Broadway v nejlukrativnější části Prahy. Minimální cena za tuto výjimečnou nemovitost činí 1 miliardu a 50 milionů korun. Na Moravě jsou zatím největším aktuálním prodejem nemovitosti ÚZSVM slavná Hanácká kasárna v centru Olomouce, kdysi sídlo Pěšího pluku 6 československých legií na Rusi. Jak to s těmito e-dražbami v současnosti vypadá?

Co se týče Paláce Broadway, druhé kolo výběrového řízení s elektronickou aukcí s historicky nejvyšší minimální cenou, a to 1 miliarda a 50 milionů korun, které proběhlo na začátku března, vítěze nepřineslo. Do elektronické aukce se přihlásil a ve stanoveném termínu požadovanou kauci složil jeden zájemce, nicméně žádný příhoz v průběhu aukce neučinil. ÚZSVM proto v souladu s uzavřenou smlouvou, kterou převzal společně s budovou od tehdejší Správy železniční dopravní cesty, opět oslovil stávajícího nájemce k podání nabídky ve výši minimální vyhlašované ceny. Pokud tak neučiní do tří měsíců, bude vyhlášeno další kolo elektronické aukce. Do již čtvrtého kola elektronické aukce na prodej Hanáckých kasáren v centru Olomouce, které se uskutečnilo také začátkem března a v němž byla minimální vyhlašovaná cena 249 milionů korun, se přihlásil a v požadovaném termínu složil kauci jeden zájemce. Jelikož ale žádný příhoz neučinil, skončila aukce bez vítěze. Nicméně, i kdyby v aukci příhoz padl, ÚZSVM by s vítězem aukce kupní smlouvu vzhledem k aktuální výjimečné situaci zatím neuzavřel. Hanácká kasárna aktuálně totiž využívá Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině. V areálu vzniklo potřebné zázemí nejen pro pracovníky asistenčního centra, ale také nouzové ubytování pro občany Ukrajiny. ÚZSVM proto nebude v tuto chvíli připravovat vyhlášení dalšího kola elektronické aukce. Naopak umožní provoz asistenčního centra, jak dlouho bude potřeba. 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.