CZ EN

Dotazník k využívání platebních karet obchodníky v ČR

V prosinci roku 2015 vstoupilo v účinnost nařízení Evropského parlamentu a Rady EU 2015/751 o mezibankovních poplatcích za karetní platební transakce. Nařízení zavedlo mj. regulaci výše mezibankovních poplatků (multilateral interchange fees, MIF), což jsou poplatky, které za každou karetní transakci hradí banka obchodníka bance majitele karty. V důsledku regulace mohou bát uplatňování mezibankovní poplatky maximálně do výše 0,2 % hodnoty transakce při platbě debetní kartou a 0,3 % hodnoty transakce při platbě kreditní kartou (v případě tzv. čtyřstranných schémat).

Mezibankovní poplatky tvoří pouze část poplatků účtovaných obchodníkům bankami za možnost přijímat platební karty, přesto měla jejich regulace ke snížení těchto finálních poplatků přispět. Ministerstvo financí proto za účelem vyhodnocení dopadů nařízení zpracovalo dotazník určený obchodníkům přijímajícím platební karty (v provozovně i na internetu). Otázky se týkají zejména způsobu, jakým je přijímání platebních karet zpoplatněno.

Odpovídat je možné on-line na této adrese do 16. října 2017. Odpovědi budou zpracovány anonymně a poslouží k souhrnnému vyhodnocení trhu v České republice. Výsledky výzkumu plánuje Ministerstvo financí publikovat na svých internetových stránkách.

Ministerstvo financí za všechny odpovědi děkuje.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.