CZ EN

Ministerstvo financí k povinnosti řidiče předkládat zelenou kartu

Ministerstvo financí rozhodovalo v přezkumném řízení, zda povinnost řidiče předložit zelenou kartu při silniční kontrole je splněna i při předložení v elektronické podobě na displeji mobilního telefonu. MF dospělo k závěru, že uvedenou povinnost takto splnit lze, a proto zrušilo rozhodnutí správních orgánů nižších stupňů, která naopak vycházela z právního názoru, že zelenou kartu je třeba předložit výlučně v listinné podobě.

MF opřelo svůj právní názor zejména o skutečnost, že zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla požadavky na podobu zelené karty výslovně nestanoví, protože zákonem použitá slova „předložit“, „vydat“ či „osvědčení“ jsou z hlediska podoby písemnosti neutrální a mohou se týkat jak listinné, tak elektronické podoby. Proto je třeba připustit předložení zelené karty i v elektronické podobě. Dále vzalo MF v úvahu, že zelená karta v listinné podobě nemá žádné zvláštní ochranné prvky, které by jakkoli zvyšovaly její průkazní funkci. Zelená karta předložená v elektronické podobě na displeji mobilního telefonu má tedy podle rozhodnutí MF zcela rovnocennou průkazní funkci jako zelená karta v podobě listinné.

Dodáváme, že uvedené rozhodnutí není změnou stanoviska, ale rozhodnutím v individuální věci. O tom, jak se toto rozhodnutí promítne do metodických postupů aktivně jednáme s Policií ČR. V anonymizované podobě si lze rozhodnutí přečíst v příloze této zprávy.

Dokumenty ke stažení

 

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.