CZ EN

MP/03/2023 – Poplatek za odkládání komunálního odpadu z nemovité věci – Výpočet výše poplatku připadajícího na jednotlivé poplatníky

Dotaz:

Může plátce poplatku, kterým je společenství vlastníků jednotek, rozpočítat poplatek za odkládání komunálního odpadu z nemovité věci, jehož základem je kapacita soustřeďovacích prostředků, na jednotlivé poplatníky podle velikosti podlahové plochy jejich bytu?

Odpověď:

Jedním ze základů poplatku, který obec může v obecně závazné vyhlášce na poplatkové období kalendářního roku zvolit, je podle ust. § 10k odst. 1 písm. c) zákona o místních poplatcích kapacita soustřeďovacích prostředků v litrech připadající na poplatníka. Pro rozpočítání poplatku je rozhodující dílčí období, kterým je kalendářní měsíc. Dílčí poplatek plátce poplatku určí podle ust. § 10m zákona o místních poplatcích vynásobením základu dílčího poplatku (tj. počet svozů v měsíci krát kapacita nádoby) zaokrouhleného na celé litry nahoru a sazby pro tento základ (stanovené v obecně závazné vyhlášce). Plátce poplatku takto zjištěnou výši dílčího poplatku vydělí počtem poplatníků, kteří mají na konci dílčího období v nemovité věci bydliště, nebo vlastní nemovitou věc (bytovou jednotku), ve které nemá bydliště žádná fyzická osoba. Tím určí částku poplatku připadající na každého jednotlivého poplatníka v dílčím období. Na celé poplatkové období kalendářního roku pak vypočte poplatníkovi částku poplatku součtem (jeho) dílčích období.

Z uvedeného vyplývá, že velikost podlahové plochy bytu nemá pro stanovení výše poplatku žádný význam.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.