CZ EN

Čtvrtletní zpráva o řízení státního dluhu České republiky – 1. až 3. čtvrtletí 2020

Ministerstvo financí předkládá v souladu s kalendářem uveřejňovaných informací Čtvrtletní zprávu o řízení státního dluhu České republiky, která obsahuje zejména vyhodnocení vyhlášených strategických cílů a limitů, operativního plnění programu financování a plánu emisní činnosti konkretizovaných ve Strategii financování a řízení státního dluhu České republiky na rok 2020 uveřejněné dne 20. prosince 2019 a ve Strategii financování a řízení státního dluhu České republiky na rok 2020 – aktualizace na 2. pololetí uveřejněné dne 26. června 2020. Dále zahrnuje také pravidelné čtvrtletní hodnocení primárních dealerů za období od čtvrtého čtvrtletí roku 2019 do třetího čtvrtletí roku 2020.

V průběhu prvních třech čtvrtletí roku 2020 Ministerstvo financí přistoupilo k výraznému zvýšení své emisní činnosti tak, aby pokrylo zvýšenou potřebu financování a dostatečně posílilo likviditní rezervy státní pokladny. Tím tak reagovalo na negativní dopady pandemického šíření koronaviru SARS-CoV-2 v podobě zvýšeného krizového schodku státního rozpočtu, který byl postupně v rámci novelizací zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2020 navýšen až na 500 mld. Kč. V tomto období úspěšně prodalo na domácím trhu korunové státní dluhopisy se splatností po 31. prosinci 2020 včetně osmého úpisu Dluhopisu Republiky v celkové jmenovité hodnotě 562 mld. Kč.

Absolutní výše státního dluhu ke konci třetího čtvrtletí dosáhla úrovně 2 071,9 mld. Kč, což oproti konci prvního pololetí letošního roku představuje jeho pokles o 85,0 mld. Kč. Od konce roku 2019 došlo k nárůstu státního dluhu o 431,7 mld. Kč, který je zapříčiněn zejména emisí státních dluhopisů průběhu prvních třech čtvrtletí roku 2020 za účelem předfinancování se pro krytí krizového schodku státního rozpočtu, jehož aktuálně schválená výše činí 500 mld. Kč oproti původním 40 mld. Kč, a letošních splátek státního dluhu a posílení likviditních rezerv státní pokladny. Ministerstvo financí vydáváním státních dluhopisů již pokrylo veškeré korunové splátky státního dluhu v roce 2020 ve výši 172,3 mld. Kč a částečně předfinancovalo splátku státního dluhopisu splatného v roce 2021 v celkové jmenovité hodnotě 5,6 mld. Kč. Zbývající emisní činností tak zajistilo peněžní prostředky pro krytí schodku státního rozpočtu ve výši 380,4 mld. Kč, tj. cca 76,5 % schváleného krizového schodku státního rozpočtu. Ve čtvrtém čtvrtletí dojde k řádným splátkám státního dluhu ve výši 66,9 mld. Kč, přičemž skutečný stav státního dluhu na konci letošního roku bude odrážet emisní činnost Ministerstva financí, která bude pružně reagovat na skutečný vývoj hospodaření státního rozpočtu ve čtvrtém čtvrtletí, stav disponibilních peněžních prostředků státní pokladny, situaci na trhu státních dluhopisů a poptávce ze strany primárních dealerů a dealerů.

Dokumenty ke stažení

 

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.