CZ EN

ECOFIN: Ministři diskutovali o udržitelnosti veřejných financí a obnově Ukrajiny

Ministři financí EU jednali na neformální Radě ECOFIN ve Stockholmu o pomoci domácnostem a firmám s vysokými cenami, potřebě návratu k udržitelným veřejným financím a procesu rekonstrukce poválečné Ukrajiny. 

Na úvodním jednání si ministři financí vyměnili zkušenosti jednotlivých států se zvládáním problémů rostoucích nákladů pro domácnosti a firmy. „Není překvapením, že problémy občanů s vysokými cenami energií či potravin jsou stejné ve všech koutech Evropy, není to žádné české specifikum. Shodli jsme se s kolegy, že naším úkolem je ochránit především nejvíce ohrožené domácnosti prostřednictvím dočasných adresných vládních opatření, které současně nevyženou schodky rozpočtů neudržitelně vysoko a nebudou přispívat ke zvyšování inflace,“ říká ministr financí Zbyněk Stanjura, který zdůraznil potřebu udržení křehké rovnováhy mezi podporou zranitelných skupin obyvatel a nezvyšováním inflace.

Druhý den pokračovala debata o stabilizační roli rozpočtové politiky, revizi fiskálních pravidel a návratu k udržitelným veřejným financím. „Nízké úrokové sazby poskytly během covidové pandemie dodatečný stimul evropským ekonomikám, které se ale dnes musí vypořádat s vedlejšími účinky v podobě rostoucího zadlužení a inflačních tlaků. Bez ohledu na klíčovou úlohu české centrální banky v boji s inflací, úkolem naší vlády je konsolidovat veřejné finance a provádět fiskální politiku vedoucí k návratu veřejných financí zpátky na udržitelnou kolej. Tím přispějeme také k rychlejšímu zkrocení inflace,“ říká Zbyněk Stanjura.

Posledním jednacím blokem byla obnova poválečné Ukrajiny, v rámci které vystoupil přítomný ukrajinský ministr financí Serhij Marčenko. Ministr Stanjura ocenil jeho vystoupení a připomněl potřebu zaměřit se nyní na dlouhodobou pomoc Ukrajině a plánování procesu obnovy: „Během českého předsednictví se podařilo zajistit 18 miliardovou pomoc EU na financování základních služeb ukrajinského státu. Jsem přesvědčen, že nyní musí být evropské společenství klíčovým hráčem v poválečné rekonstrukci, která povede nejen k obnově země, ale reformními kroky přispěje k modernizaci ukrajinské ekonomiky.“

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.