CZ EN

Reakce na zprávu ÚNRR k tempu fiskální konsolidace z 13.10.2021

Ministerstvo financí počítá se zákonným plánem konsolidace, díky kterému se strukturální saldo bude snižovat postupně o půl procentního bodu HDP ročně. Takové tempo konsolidace považujeme za přiměřené, které nepoškodí rozjezd po pandemické krizi. Míra konsolidace je v souladu s doporučeními respektovaných světových ekonomických pracovišť a Evropské komise, které vydala ke Konvergenčnímu programu České republiky.

Podle návrhu státního rozpočtu a plánu MF nedojde v predikovaném období do roku 2024 k dosažení poměru dluhu k HDP ve výši 55%, ale v případě ministryní financí Alenou Schillerovou preferovaného scénáře 50 %. Skutečné tempo konsolidace se bude samozřejmě odvíjet od rozhodnutí budoucí vlády. Veřejné finance ČR se tak nacházejí a i nadále budou nacházet pod hranicí stanovenou evropského Paktu o stabilitě a růstu (dluh pod úrovní 60 % HDP), jehož dluhové pravidlo přitom nedodržuje většina zemí EU.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.