CZ EN

Zástupci FNM a ČEZ podepsali smlouvu o prodeji akcií Severočeských dolů

Tímto krokem došlo k naplnění usnesení č. 1259 Vlády České republiky ze dne 29. září 2005 o privatizaci majetkové účasti státu ve společnosti Severočeské doly a.s., a to přímým prodejem mimo veřejné výběrové řízení vybranému nabyvateli – společnosti ČEZ, a. s.

„Jde o jednu z nejvýznamnějších investic ČEZ, která nám poskytuje jistotu pro budoucí spolehlivý provoz nových nebo kompletně obnovovaných elektráren. Nyní můžeme plně rozběhnout program obnovy části uhelných zdrojů, do kterého ČEZ investuje v následujících letech zhruba 100 miliard korun. Tato částka investovaná převážně v severočeském regionu bude jednou z největších investic realizovaných v České republice. Tato investice také významně podpoří zaměstnanost v regionu a znamená příležitost pro řadu místních firem,“ řekl Martin Roman, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ.

ČEZ a Severočeské doly jsou na sobě vzájemně velmi závislé - 80 % produkce SD míří k ČEZ a ta pokrývají potřeby ČEZ ze 60 procent, a tak spojení obou firem je logickým řešením.

„Prodejem Severočeských dolů byla završena privatizace hnědouhelných společností v ČR. Fond národního majetku ČR vysoce oceňuje fakt, že Severočeské doly získávají silného strategického partnera, který zaručí nejen jejich další ekonomický rozvoj, ale i splnění závazků definovaných ve Smlouvě o koupi a prodeji akcií“ řekl Jan Škurek, místopředseda výkonného výboru FNM ČR.

Petra Krainová
tisková mluvčí FNM

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.