CZ EN

Pozitivní rozhodnutí Evropské komise ve věci veřejné podpory udělené IPB/ČSOB a AGB/GECB

V reakci na dnešní rozhodnutí Evropské komise v případech IPB/ČSOB a AGB/GECB v rámci interim procedury vydává vládní zmocněnec pro otázky veřejné podpory bankovnímu sektoru v kontextu vstupu České republiky do EU Zdeněk Hrubý následující prohlášení:


Evropská komise dnes rozhodla o opatřeních státu spojených s restrukturalizací dalších dvou českých bank, IPB/ČSOB a AGB/GECB. Tato rozhodnutí jsou plně v souladu s očekáváními Ministerstva financí a úspěšně tak uzavírají celou proceduru posuzování restrukturalizace a privatizace českého bankovního sektoru zahájenou před vstupem České republiky do Evropské unie.

V případu IPB/ČSOB byla všechna opatření posuzovaná Evropskou komisí uznána jako opatření, která nemají vliv po vstupu České republiky do Evropské unie (“not applicable”), a tudíž nenarušují hospodářskou soutěž na společném trhu EU. Toto je ze strany Evropské komise jasný signál, že i přes značnou komplexnost, mediální zájem a pozornost různých zájmových skupin se tento případ z hlediska hospodářské soutěže nijak zásadně neliší od předchozích případů pomoci českým bankovním institucí, které byly Evropskou komisí rovněž schváleny.

Co se týče případu AGB/GECB, naprostá většina opatření byla rovněž uznána jako opatření, která již nemají vliv po vstupu České republiky do Evropské unie (tudíž bez negativního dopadu na hospodářskou soutěž na společném trhu Evropské unie). Jediným rozdílem je posouzení ustanovení o odškodnění ve prospěch kupujícího ze strany České národní banky: převážná část ustanovení o odškodnění byla označena jako nemající vliv po vstupu, dopad zbývající části bude na základě dnešního rozhodnutí dále předmětem šetření Evropské komise.

Rozhodnutí Evropské komise zajišťuje právní jistotu pro naprostou většinu opatření přijatých ve prospěch AGB/GECB. Rozhodnutí EK dále prošetřovat část ustanovení o odškodnění prostřednictvím otevření procedury specifikované v článku 88(2) Smlouvy o ES znamená, že Evropská komise potřebuje více informací a času, aby mohla přesně posoudit tuto část ustanovení o odškodnění. Jelikož je Česká republika již členem Evropské unie, bude dočasný mechanismus spuštěný před vstupem (tzv. interim procedura) nyní nahrazen standardním mechanismem upraveným v článku 88(2). Na základě našich zkušeností s fungováním Evropské komise lze očekávat konečné rozhodnutí ve věci této reziduální části ustanovení o odškodnění v příštím roce.

Závěrem bych rád zdůraznil, že tímto lze považovat interim proceduru za úspěšně uzavřenou. U 15 přezkoumávaných případů bylo schváleno 100% opatření státu vůči jednotlivým bankám, ať již jako opatření nemající vliv po vstupu nebo jako existující veřejná podpora. U šestnáctého případu, AGB/GECB, bude nad rámec již schválené podpory dále v rámci standardní procedury posuzována zbývající část ustanovení o odškodnění. To však neznamená, že tato podpora je automaticky neslučitelná. Teprve poté, co bude prošetřena tato část opatření v rámci standardní procedury, ve které česká strana předloží další argumenty, přijme Evropská komise konečné rozhodnutí v této věci.

Takto úspěšné završení interim procedury je výsledkem tvrdé práce a dobré spolupráce jak mezi českými institucemi, tak i efektivní kooperací s Evropskou komisí. Tento výsledek rovněž dokazuje, že interim procedura byla tou správnou cestou, jak zajistit právní jistotu pro český bankovní sektor, jenž prošel státem řízenou restrukturalizací. Díky této restrukturalizaci vstoupil český bankovní sektor na společný trh EU jako rozvinutý, stabilní a plně konkurenceschopný.

Český ministr financí, Bohuslav Sobotka, komentuje rozhodnutí EK: „Dosažení pozitivního stanoviska Evropské komise k poskytnutým podporám v českém bankovnictví pokládám za velký úspěch ministerstva financí i celé vlády Vladimíra Špidly. Jednání byla velmi náročná a trvala dva roky. Je to dobrá zpráva pro stabilitu českého bankovního sektoru.“

 


Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.