Česká republika získala z rozpočtu EU v loňském roce o téměř 7 mld. více než zaplatila

Česká republika získala v loňském roce z rozpočtu EU o 228,6 mil. EUR (zhruba 6,8 mld.  Kč) více než zaplatila. Z rozpočtu tedy získala 786 mil. EUR, tj. cca 24,7 mld. Kč a zaplatila 554,2 mil. EUR, což je necelých 18 mld. Kč.

Výsledná čistá pozice České republiky je tak o zhruba 33 mil EUR (o necelou 1 mld. Kč) lepší, než se předpokládalo při jednání o vstupu do EU v Kodani v prosinci 2002.

Reálná čistá pozice vůči rozpočtu EU byla pravděpodobně ještě lepší, protože příjemci v ČR se mohli zapojit i do tzv. komunitárních programů. Ty jsou buď hrazeny prostřednictvím národních agentur nebo nejsou implementovány centrálně – prostředky jsou tedy z rozpočtu EU placeny přímo konečným příjemcům. Ministerstvo financí tak má zatím údaje jen o části programů zejména v oblasti vzdělávání a mládeže. Nemá však přehled o tom, v jaké celkové výši tyto prostředky do ČR připlynuly.