Vláda schválila návrh zákona o sjednocení dozoru nad finančním trhem

Návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s první etapou realizace sjednocování dozoru nad finančním trhem, je prvním krokem sjednocení dozoru nad finančním trhem do jediné instituce. Podle předloženého zákona klesne počet dosavadních dozorových orgánů ze současných čtyř na dva.

„Tento krok umožní snížit administrativu i náklady státu a regulovaných subjektů,“ říká 1. místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka.

Dozor nad spořitelními a úvěrními družstvy (kampeličkami) převezme od 1. ledna 2006 Česká národní banka a sjednocení dozoru nad kapitálovým trhem, pojišťovnictvím a penzijním připojištěním proběhne tak, že příslušným orgánem dozoru pro celou tuto oblast bude Komise pro cenné papíry, jejíž název bude změněn na "Komise pro finanční trh".

Od nové právní úpravy vláda očekává zvýšení efektivity dozoru nad finančním trhem, zejména díky soustředění zkušeností a informací na půdě nově integrovaných dozorových orgánů, a dále snížení nákladů na dosavadní čtyři dozorové úřady.