Počet účastníků penzijního připojištění neustále roste

Počet účastníků penzijního připojištění na konci prvního pololetí roku 2005 činil 3 137 287. "Nárůst od počátku roku činí téměř 200 000 klientů. Více než polovině nových klientů je navíc méně než 40 let, což je pro další rozvoj penzijního připojištění v ČR dobrá zpráva," přivítal výsledky penzijních fondů náměstek ministra financí Tomáš Prouza.

Průměrný příspěvek účastníka, na který bylo požádáno o státní příspěvek, zůstal na úrovni konce roku 2004, tedy na 379 Kč. Nejvíce klientů – 30 % - si ukládá 500-599 Kč, takže čerpají plnou státní podporu a částečně i daňovou úsporu pro příspěvky mezi 500 a 1 500 Kč. "Maximální daňovou úlevu čerpá pouze 5,6 % klientů s příspěvky 1 500 Kč měsíčně, penzijní fondy proto mají dostatek prostoru pro motivaci svých klientů navyšovat příspěvky," říká Tomáš Prouza.

Příspěvek zaměstnavatele pobíralo 28 % klientů, tedy celkem 874 891 osob. Počet klientů s příspěvkem zaměstnavatele tak ve srovnání s prvním pololetím roku 2004 vzrostl o 12 %. Průměrný příspěvek zaměstnavatele za rok vzrostl o 13 % na 476 Kč. "Zapojení zaměstnavatelů je potřeba dále posílit tak, aby se z penzijního připojištění stal skutečný třetí pilíř penzijního systému, schopný významněji přispět k celkovému důchodu," zdůrazňuje Tomáš Prouza.

Aktiva penzijních fondů na konci prvního pololetí činily 113,3 mld. Kč, tedy o 27 % více než před rokem. Dluhopisy tvoří 73,6 % portfolia, peníze na účtech 8,7 % a pokladniční poukázky 7,4 %. "O více než procento oproti konci roku 2004 na 7 % vzrostl podíl akcií a podílových listů, takže klienti budou moci lépe profitovat z růstu akciových trhů," dodává Tomáš Prouza.