CZ EN

Stavební spoření v 1. pololetí roku 2005 – i přes mírné oživení trhu trvá pokles počtu smluv a růst úvěrů

„Výsledky stavebních spořitelen za první polovinu letošního roku i přes mírné oživení trhu potvrzují v loňském roce nastolený trend, kdy dochází k poklesu celkového počtu uzavřených smluv a nárůstu počtu i objemu poskytnutých úvěrů,“ shrnuje pololetní statistiku trhu stavebního spoření náměstek ministra financí Tomáš Prouza.

Téměř 184 tisíc nově uzavřených smluv o stavebním spoření v prvním pololetí roku 2005 znamená nárůst o polovinu oproti stejnému údaji z loňského roku a svědčí tedy o možnosti mírného oživení trhu. Hlavní trend spočívající v poklesu celkového počtu smluv ve spořící fázi však zůstává nezměněn – počet ukončených smluv opět převážil nad počtem smluv nových.

Doba spoření je ukončována v převážné většině u smluv uzavřených před 1. 1. 2004, tedy před účinností novely zákona o stavebním spoření, která snížila maximální státní podporu na 3 000 Kč. „Postupně dochází ke změně struktury portfolia smluv, kdy podíl počtu smluv uzavřených po novele zákona již dosahuje 9 %,“ říká Tomáš Prouza.

Státní podpora stavebního spoření za rok 2004 byla v 1. pololetí přiznána ve výši 15,4 mld. Kč a v tuto chvíli by již měla být připsána na účty účastníků. „Průměrnou hodnotu přiznané státní podpory za rok 2004 zatím není možné vyčíslit, protože její výplata není v tuto chvíli ještě ukončena u opravených a doplněných žádostí stavebních spořitelen,“ vysvětluje Tomáš Prouza.

V úvěrové oblasti se prozatím nenaplňují sliby stavebních spořitelen o výrazné úvěrové expanzi. Počet poskytnutých úvěrů se zvýšil ze 786 tisíc na konci loňského roku na 827 tisíc v polovině letošního roku, z pohledu objemu byla překročena hranice 90 mld. Kč. „Poměr objemu úvěrů k naspořené částce dosahuje pouze 30,8 %, což je stále velmi nízká hodnota,“ připomíná Tomáš Prouza a doplňuje, že stavební spoření bude plnit svůj základní cíl, tedy poskytování výhodných úvěrů na bytové potřeby, při dosažení úrovně uvedeného podílu alespoň okolo 80 %.

Statistiky

Poznámka: pro výpočet průměrné státní podpory na jednu smlouvu nejsou dosud k dispozici data

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.