CZ EN

Ministerstvo financí nalezlo společně s mobilními operátory řešení DPH u dárcovských SMS

Ministerstvo financí připravilo návrh legislativní úpravy zákona o DPH tak, aby neziskové organizace získaly celou částku, která byla prostřednictvím dárcovské SMS zaslána.

V souvislosti s DMS se totiž již dříve v médiích objevilo, že tyto SMS zprávy jsou zatěžovány daní z přidané hodnoty a stát tak vydělává na těchto dobročinných akcích. Dana Trezziová, náměstkyně ministra financí k této kauze uvádí: „Finanční dary DPH nepodléhají a nikdy nepodléhaly. Odpověď, proč mobilní operátoři na DMS zprávy DPH uplatňují a výpočet DPH u DMS zprávy, je třeba hledat přímo u operátorů.“
 
Peněžité dary nepodléhají dani z přidané hodnoty. Telekomunikační služby ano. Pro mobilní operátory tak vzniká situace, kdy vedle telekomunikační služby inkasují i prostředky, které mají jiný účel. Ty je však pro potřebu evidence DPH nutno sledovat odděleně, a je nutno s nimi zacházet podle jejich určení. A to je zjevně problém, se kterým se mobilní operátoři včas (tj. před tím, než zasílání DMS zpráv umožnili) nevypořádali, a tak vznikla situace, kdy mobilní operátoři odvádějí DPH i z něčeho, co DPH vůbec nepodléhá.

„Dárcovské SMS zprávy jsou pro neziskový sektor efektivní metodou výběru i menších částek od velkého okruhu osob. Pro občany je to pak pohodlný způsob, jak i malou a únosnou částkou přispět na obecně prospěšné účely. Proto jsme se snažili najít efektivní řešení celého problému,“ dodává Dana Trezziová.

Ministerstvo financí připravilo návrh legislativní úpravy zákona o DPH tak, aby usnadnila situaci mobilních operátorů v případech, kdy mobilní operátoři již „chybně“ DPH z DMS odvedli. Mobilní operátoři by tak měli možnost vystavit daňové dobropisy i v případech, kdy to podle stávajícího znění zákona o DPH není možné, nebo je to velmi problematické. V případě přijetí pozměňovacího návrhu, Ministerstvo financí věří, že nastane stav, kdy se příjemcům prostředků z takto pořádaných kampaní dostane všeho, co pro ně bylo inkasováno, a státu zůstane jen to, co mu skutečně náleží, tj. DPH z poskytnuté telekomunikační služby.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.