CZ EN

Ministerstvo financí zveřejnilo makroekonomickou predikci

Ministerstvo financí ČR zveřejnilo na svých internetových stránkách novou říjnovou makroekonomickou predikci. Tato predikce byla použita při přípravě makroekonomického rámce návrhu Státního rozpočtu na rok 2006, Rozpočtového výhledu do roku 2008 a scénáře Konvergenčního programu 2005.

V predikci se očekává, že příznivý makroekonomický vývoj bude nadále pokračovat. Ekonomický růst, tažený zejména zahraničním obchodem, by měl v letošním roce dosáhnout 4,8 %. V roce 2006 by vlivem odeznění jednorázových efektů spojených se vstupem do EU a v důsledku zpožděných efektů současných vysokých cen ropy mělo dojít k mírnému zpomalení na 4,4 %. Reálná spotřeba vlády by se v obou letech měla mírně snižovat.

„Aktuální makroekonomická predikce potvrzuje všestranně dobrou kondici české ekonomiky a dává dobrý výhled i pro příští rok,“ říká 1. místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka.

Růst spotřebitelských cen zůstane pravděpodobně mírný s průměrnou mírou inflace okolo 1,9 % v letošním roce a cca 2,5 % v roce 2006. Predikce zahrnuje zatím schválená administrativní opatření.

Růst zaměstnanosti, který se po dvou letech poklesu v letošním roce obnovil, by měl v důsledku dynamického růstu pokračovat i v roce 2006 a měl by se v obou letech blížit k 1 %. Mezinárodně srovnatelná míra nezaměstnanosti z VŠPS by v roce 2006 mohla poklesnout pod hranici 7,5 %.

Podíl deficitu běžného účtu na HDP, který vyjadřuje míru vnější rovnováhy, by se měl snižovat k úrovni 2,5 % v roce 2006 zejména v důsledku dalšího zlepšování obchodní bilance.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.