Ministr financí se ostře ohrazuje proti dnešním výrokům guvernéra ČNB na adresu vládní rozpočtové politiky

Ministr financí Bohuslav Sobotka ostře nesouhlasí s dnešními výroky guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy na adresu vládní rozpočtové politiky. „Domnívám se, že tyto výroky jsou zcela v rozporu s realitou a vynikajícími výsledky hospodaření veřejných rozpočtů, které očekáváme v letošním roce“, uvedl ministr Sobotka.

Ministr financí odmítá kritiku vládní rozpočtové politiky. Česká republika plně dodržuje Konvergenční program. V loňském roce snížila deficit veřejných rozpočtů na 3 procenta HDP a v letošním roce očekává ministerstvo financí další pokles schodku veřejných financí pod 3 procenta HDP. I v příštím roce bude rozpočtová politika státu plně odpovídat potřebám přijetí společné evropské měny, které je plánováno na rok 2010. Plnění konvergenčního programu v roce 2006 není nikterak ohroženo. V této souvislosti pokládá ministr financí výroky guvernéra ČNB za zcela zavádějící.