CZ EN

Česká republika lituje veta Polska v diskusi o DPH

Výsledná dohoda přinášela České republice čtyři důležité výhody – časově neomezenou možnost uplatňovat nižší sazbu DPH na dodávky tepla a teplé vody, prodloužení výjimky na rekonstrukci bydlení, prostor pro uplatnění nižší sazby DPH na naprostou většinu bytové výstavby a záruku, že se Evropská unie k diskusi o přínosu nižších sazeb DPH vrátí ještě před ukončením českých přechodných období. "Česká republika vytěžila ze stávajícího kompromisu maximum. Je vidět, že jasný a aktivně prosazovaný postoj může přinést důležité změny," říká první místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka.

Vzhledem k výsledkům jednání s předsednickou zemí a s Evropskou komisí se Česká republika rozhodla podpořit navržený kompromis. "Domnívám se, že konečná podoba dohody umožňovala novým členským zemím zachovat výhodné podmínky a zároveň připomínat rozdíly mezi situací starých a nových členských zemí. Dlouhodobě považuji rozdíly za neudržitelné a budu se snažit o nápravu," zdůrazňuje Bohuslav Sobotka. Nejlepší příležitostí bude diskuse o dopadech snížených sazeb na zaměstnanost a hospodářský růst v polovině roku 2007. "Podařilo se dosáhnout toho, aby se stavebnictví stalo jedním z klíčových témat studie Evropské komise. Nepochybuji, že analýza ukáže prospěšnost výjimek v oblasti stavebních prací a podpoří tak argumenty nových členských států na prodloužení dojednaných výjimek," říká Bohuslav Sobotka.

Vzhledem k tomu, že se Polsko rozhodlo dohodu vetovat, bude muset předsednická země hledat jiné cesty k dosažení dohody. "I když jsem dával přednost loňskému britskému návrhu na prodloužení výjimek nových členských zemí do roku 2015, zůstává přijatelný i rakouský návrh – za podmínky zachování dohod, které jsme v uplynulém týdnu vyjednali," uzavírá Bohuslav Sobotka. Polské veto nás vrací na začátek debaty o prodloužení snížené sazby na teplo po roce 2007. Naopak nemá vliv na možnost České republiky účtovat sníženou sazbu DPH na bydlení. Vláda nyní připravuje návrh sociální politiky v oblasti bydlení tak, aby měli občané co nejdříve jistotu o výši DPH na výstavbu a opravu domů a bytů i po roce 2007.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.