CZ EN

Slovinsko vstupuje do eurozóny, Litvu Evropská komise a Evropská centrální banka odmítají

Evropská komise (EK) a Evropská centrální banka (ECB) vydaly mimořádné konvergenční zprávy pro Slovinsko a Litvu, které hodnotí, nakolik tyto země splnily tzv. maastrichtská kritéria pro vstup do eurozóny. Zatímco v případě Slovinska je hodnocení pozitivní, v případě Litvy konstatovaly EK a ECB nesplnění kritéria míry inflace. Ze tří nových členských zemí EU, které avizovaly vstoupit do eurozóny k 1. lednu 2007, tedy Estonska, Litvy a Slovinska, přijme v tomto termínu euro pouze poslední jmenovaná země. Estonsko s ohledem na neplnění inflačního kritéria o mimořádnou konvergenční zprávu ani nežádalo, Litva do poslední chvíle doufala, že se interpretace tohoto kritéria ze strany EK a ECB změní v její prospěch. EK spolu s ECB se však u použité interpretace rozhodly setrvat. „Měly pro to podporu mnoha ekonomů, kteří poukazovali na spojitost vyššího ekonomického růstu a vyšší inflace v prostředí pevného měnového režimu, na silnější dopad vysokých cen ropy na baltské země a na nejasnou interpretaci  kritérií,“ říká Tomáš Prouza, náměstek ministra financí a národní koordinátor zavedení eura v ČR.

Přijetí eura je závazkem, který vyplývá z našeho členství v Evropské unii. Česká republika přípravy na zavedení eura zahájila, o datu však zatím není s konečnou platností rozhodnuto. Pracovním termínem je 1. leden 2010. Přijetí eura předchází několik kroků a celý proces, završený rozhodnutím Rady EU na základě doporučení EK a ECB, trvá zhruba tři roky. Česká republika nejprve vyhodnotí plnění tzv. maastrichtských kritérií a sladěnost české ekonomiky s eurozónou, poté padne rozhodnutí, kdy máme do eurozóny vstoupit a Česká národní banka požádá o vstup naší země do evropského mechanismu směnných kursů, kde bychom měli bez výrazných výkyvů setrvat dva roky. Teprve poté můžeme požádat o rozhodující konvergenční zprávu EK a ECB.

„Přestože zatím neznáme datum našeho vstupu do eurozóny, snažíme se už v této chvíli poskytnout odborné veřejnosti i občanům dostatek informací,“ říká Tomáš Prouza, „Vstupujeme do diskusí s odborníky prostřednictvím seminářů a konferencí, účastníme se diskusí s občany. Ještě letos spustíme provoz internetových stránek, kde se budou veškeré potřebné informace soustřeďovat. Zatím jsme zprovoznili elektronickou adresu euro@mfcr.cz, kam mohou občané i odborníci zasílat své dotazy,“ doplňuje Tomáš Prouza.

„V oblasti zavádění eura se Slovinskem úzce spolupracujeme, považujeme tuto zemi za dobrý příklad,“ říká Tomáš Prouza. Také ve Slovinsku v přípravách na zavedení eura úzce spolupracují ministerstvo financí s centrální bankou. Do evropského mechanismu směnných kursů země vstoupila už v roce 2004, kurs slovinského tolaru je stabilní a Slovinsko plní také ostatní maastrichtská kritéria. V první zemi mezi novými členskými státy EU, která tak euro přijme, už s předstihem zavedli tzv. dvojí označování cen, tedy označování cen v eurech i domácí měně.

„Už v roce 2002, při zavádění eura v tzv. první vlně dvanácti států, které jsou dnes členy eurozóny, se ukázalo, že dvojí oceňování zboží a služeb je účinným nástrojem ochrany spotřebitele a prevencí proti nepodloženému zdražování,“ říká Tomáš Prouza. „Věříme, že zdražování zabrání také konkurenční prostředí na českém trhu a důsledná kampaň na ochranu spotřebitele. Zkušenosti ze Slovinska, ale také z jiných zemí, ukazují, že nástroje uplatňované na ochranu spotřebitele jsou zároveň nástrojem proti neodůvodněnému zdražování“, dodává Tomáš Prouza.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.