CZ EN

Odcházející ministr financí Bohuslav Sobotka bilancuje

V pondělí 4.9.2006 ukončí Bohuslav Sobotka svou více než čtyřletou práci v čele Ministerstva financí. Do této funkce byl jmenován poprvé 15.7.2002 ve vládě Vladimíra Špidly, poté opakovaně rovněž ve vládách Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka. V souvislosti s touto skutečností zhodnotil ministr stručně své působení v čele úřadu.

„Za největší úspěch pokládám dosažení zpomalení tempa zadlužování veřejných rozpočtů a skutečnost, že se mi po celé funkční období podařilo dodržet platný konvergenční program z roku 2003“, řekl Bohuslav Sobotka. „Podíl veřejného dluhu k HDP se tak v uplynulých letech stabilizoval na cca 30% HDP. Střízlivá a úsporná rozpočtová politika vlády přispěla svým dílem k udržení nízké inflace a rekordně nízkých úrokových sazeb“, uvedl dále Bohuslav Sobotka.

„Za významné pokládám změny v našem daňovém systému, které přispěly k rekordnímu hospodářskému růstu. Jsem rád, že se mi podařilo prosadit snížení daně z příjmů firem z původních 31 na 24 procent, snížení základní sazby DPH ze 22 na 19 procent, a snížení dvou nejnižších sazeb daně z příjmů fyzických osob z 15 na 12 a z 20 na 19 procent. V daňové oblasti vidím ještě některé další užitečné změny, které se v uplynulých čtyřech letech podařilo Ministerstvu financí prosadit: zrychlení odpisů, zvýšení daňové podpory firemních investic do vědy a výzkumu, zavedení daňového bonusu pro rodiny s dětmi, společné zdanění rodin s dětmi a také zvýšení výdajových paušálů pro živnostníky. V daňové oblasti se rovněž povedlo omezit daňové úniky prosazením kolkování lihovin a zákonným omezením hotovostních plateb. Rozšířilo se také spektrum daní, u nichž lze podávat daňové přiznání elektronickou formou. Novou kvalitu do elektronické komunikace s daňovou správou vnesl nově i Daňový portál.

Pokud jde o další změny a reformy, jež se mi podařilo dokončit, pokládám za důležité zejména následující: zrušení Fondu národního majetku, omezení existence ČKA do konce roku 2007, integraci dohledu nad finančním trhem do jediné instituce – ČNB, zavedení principů víceletého rozpočtování do přípravy státního rozpočtu, zahájení emisí eurobondů, personální audit a následné zeštíhlení Ministerstva financí včetně snížení celkového počtu zaměstnanců v celém resortu. Byly také zahájeny první praktické a organizační kroky v rámci přípravy na přijetí společné evropské měny.  Jsou však také věci, které se dokončit nepodařilo a ve kterých bude moci pokračovat můj nástupce ve funkci. Jde třeba o prosazení moderního systému Státní pokladny, přijetí nového přehlednějšího zákona o dani z příjmu nebo dokončení modernizace a reformy daňové správy“, uvedl odcházející ministr financí.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.