Ministr financí Vlastimil Tlustý chce zabránit zvýšení spotřební daně z piva

Ministr financí Vlastimil Tlustý se v pátek 3.11.2006 v Berlíně setkal se svým německým protějškem, spolkovým ministrem financí Peerem Steinbrückem. Hlavním tématem diskuse byla otázka spotřební daně z piva.

„Dohodli jsme se společně vyjádřit nesouhlas se zvýšením spotřební daně z piva, který sdělíme na zasedání Rady ECOFIN v Bruselu příští týden“, řekl ministr financí Vlastimil Tlustý.

S účinností od 1. ledna 2008 se má změnit směrnice 92/84/EHS o sbližování sazeb spotřební daně z alkoholu a alkoholických nápojů tak, aby byly navýšeny minimální sazby pro alkohol (líh), meziprodukty a pivo o 31 % (tj. vyrovnání inflace v letech 1993 – 2005). Návrh změny směrnice Evropské komise vznikl na výzvu Rady ECOFIN v dubnu 2005 a na základě  jednomyslného schválení Zprávy Evropské komise.

ČR by patřila do skupiny členských států, kterým by bylo poskytnuto přechodné období do 1. ledna 2010. Tento návrh znamená navýšit současné sazby spotřební daně z piva, a to přibližně o 0,35 Kč (včetně DPH) na 0,5 litru 10° piva. V případě ostatních alkoholických nápojů ČR již dosahuje navržených minimálních sazeb.

Ministerstvo financí ČR v čele s ministrem financí Vlastimilem Tlustým učiní maximum pro to, aby spotřební daň z piva zůstala zachována na stávající úrovni.