CZ EN

Vláda schválila refinancování státních dluhopisů

Vláda na svém středečním zasedání schválila návrh zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu jistin státního dluhu, které jsou splatné v letech 2007 a 2008. Cílem tohoto návrhu zákona je získat zákonné povolení pro Ministerstvo financí refinancovat státní dluhopisy, které budou splatné v letech 2007 a 2008. Toto povolení umožní vydat nové státní dluhopisy a z jejich výnosu uhradit splátky splatných jistin státních dluhopisů. Jedná se o typický zákon technického charakteru, který nezvyšuje objem státního dluhu.

Financování potřeb státu vychází ze Strategie financování a řízení státního dluhu. Strategie byla vypracována v souladu se střednědobým výhledem státního rozpočtu České republiky na léta 2007 a 2008, střednědobými výdajovými rámci na léta 2007 a 2008, s interním rámcovým plánem emisí státních dluhopisů na léta 2007 – 2008. Základním výchozím dokumentem je Konvergenční program České republiky na období 2006 až 2008. Jeho koncepce respektuje rozhodnutí Rady ECOFIN o existenci nadměrného schodku v České republice a navazující doporučení podle Smlouvy o ES, týkající se nápravy situace nadměrného schodku. Česká republika plní konvergenční maastrichtské kritérium pro výši  veřejného dluhu. Hranice dané maastrichtským kritériem pro země Evropské unie je 60% hrubého domácího produktu. Veřejný  dluh České republiky je pod 40% HDP. 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.