Ministr financí Eduard Janota podepsal protokol k investičním dohodám s Marokem a Libanonem

Ministr financí České republiky Eduard Janota a ministryně financí Libanonské republiky Rajja Hasanová dnes v Bejrútu podepsali protokol k Dohodě o podpoře a vzájemné ochraně investic mezi oběma zeměmi. Ministra Janotu též přijal guvernér Centrální banky Libanonu Rijád SALÁME.

Eduard Janota je v Bejrútu v rámci pracovní návštěvy, během níž navštívil ještě Maroko, kde s ministrem ekonomiky a financí Saláhaddínem MIZUÁREM rovněž podepsali protokol k česko-marocké investiční dohodě. Dále se ministr Janota setkal s marockým ministrem zahraničního obchodu Abdalatífem MAZÚZEM a s guvernérem centrální banky Abdalatífem DŽUARÍM.

„Jsem rád, že se podařilo dojednat změny investičních dohod, ke kterým jsme byli vázáni naším členstvím v Evropské unii. Věřím, že dohody budou i nadále přispívat k vytváření vzájemných ekonomických vztahů a k rozšiřování oboustranných investičních aktivit,“ zdůraznil ministr Janota. Připomněl, že jak ve vztazích s Marokem, tak s Libanonem se již uplatňují vzájemné dohody o zamezení dvojímu zdanění.

V obou zemích ministr jednal se svými protějšky a dalšími představiteli o ekonomických vztazích ČR s těmito státy a o dalších aspektech vzájemné hospodářské spolupráce.

Investiční dohody vytvářejí základní právní rámec pro investiční aktivity investorů jedné smluvní strany na území druhé smluvní strany a zabezpečují ochranu vložených prostředků před neopodstatněnými zásahy ze strany státních orgánů. Oba podepisované protokoly byly sjednány s ohledem na vstup ČR do EU a slaďují české mezinárodně právní závazky s komunitárním právem.

S oběma zeměmi se uplatňují dvoustranné smlouvy o zamezení dvojího zdanění. Spolu s dohodami o ochraně investic zvyšují právní jistotu investorů a ostatních daňových subjektů obou zemí. Jak ve vztazích s Marokem, tak s Libanonem vytvářejí oba uvedené smluvní dokumenty stabilní základ pro uzavírání budoucích kontraktů. Státy jimi pokládají nezbytný základ pro budoucí aktivity podnikatelů obou stran.

Mgr. Ondřej Jakob,
tiskový mluvčí MF ČR

Fotografie č. 1

• Ministr financí Eduard Janota a guvernér centrální banky Marockého království Bank Al Maghrib Abdalatíf Džuarí