CZ EN

Novela zákona o DPH

Ministerstvo financí předložilo do meziresortního připomínkového řízení návrh novely zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty. Předpokládané nabytí účinnosti je 1. 1. 2011. Předkládaná novela sleduje moderní trend segmentace daňových poplatníků. Na jedné straně je to posilování klientského přístupu a podpora poctivých poplatníků, kteří svědomitě plní své daňové povinnosti, a na straně druhé posilování nástrojů správců daně v boji s daňovými úniky, jejichž prostřednictvím nepoctiví podnikatelé získávají neoprávněnou konkurenční výhodu oproti poctivým.

Mezi prvně jmenovaná opatření spadá návrh možnosti opravy výše daně u pohledávek za dlužníky v insolvenci. Doposud takové ustanovení v českém systému daně z přidané hodnoty chybělo, a to především z obavy před jeho možným zneužitím. V rámci podpory podnikatelského sektoru navrhuje nyní Ministerstvo financí ve spolupráci s Hospodářskou komorou zavedení této možnosti, i když zatím pouze pro omezený okruh pohledávek. Ministerstvo financí je dále připraveno, v případě pozitivního vyhodnocení dané úpravy, vést diskusi o dalším možném rozšíření.

Na druhé straně je to pak soubor opatření k posílení možností správců, které povedou k intenzivnějšímu boji proti daňovým podvodům v oblasti daně z přidané hodnoty.  Jedním z těchto opatření je zavedení společné a nerozdílné odpovědnosti, resp. ručení odběratele za daň z přidané hodnoty, která nebyla záměrně odvedena jeho dodavatelem a odběratel s tím byl srozuměn nebo se na tomto jednání přímo podílel.

Dalším nástrojem v boji proti daňovým podvodům je rozšíření okruhu zboží a služeb, u kterých je povinnost přiznání a zaplacení daně přenesena na pořizovatele. V současné době je tento režim uplatňován u dodání zlata, nově je navrhován i pro obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů, na poskytnutí stavebních a montážních prací a pro dodání šrotu a odpadu, včetně jeho zpracování. Návrh novely zákona obsahuje také zavedení daného režimu pro dodání benzinu nebo nafty, ale za podmínky, že do doby jeho konečného schválení bude České republice povolena výjimka EU pro jeho uplatnění.

Cílem navrhovaných opatření v oblasti boje proti daňovým podvodům není zkomplikování podnikání v České republice, ale umožnění efektivního postihu těch, kteří svým jednáním znemožňují  řádný výběr daně z přidané hodnoty a své finanční výhody z toho plynoucí využívají pro narušení tržních podmínek. Tato opatření jsou v různě modifikovaných úpravách využívána i v dalších státech Evropské unie. Kromě výše uvedených opatření obsahuje návrh novely zákona povinné transpozice předpisů EU v oblasti DPH a další úpravy, které reagují na zkušenosti a potřeby praxe.

Protože se v souvislosti s uvedenými opatřeními objevila na veřejnosti celá řada nepřesných a zavádějících informací, rozhodlo se Ministerstvo financí zveřejnit na svých webových stránkách jejich úplné paragrafové znění včetně důvodové zprávy. Tato ustanovení se nicméně ještě mohou před jejich konečným předložením do projednání změnit, a to v návaznosti na probíhající externí připomínkové řízení.

Mgr. Peter Chrenko,
náměstek ministra financí pro daně a cla

Informace o návrhu novely zákona DPH pro rok 2011

Informace - Boj proti daňovým únikům v oblasti DPH - návrh novely zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty pro rok 2011 (.PDF, 112 kB)

 

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.