Holdingové uspořádání v oblasti letecké přepravy a pozemních služeb

Vláda České republiky schválila na svém jednání dne 24. listopadu 2010 „Projekt vytvoření holdingového uspořádání vybraných firem vlastněných státem v oblasti letecké přepravy a pozemních služeb“. Podstatou projektu je konsolidace státních společností v oblasti letecké přepravy do kapitálově silného a stabilního subjektu, společnosti Český aeroholding, a.s. Uvedený krok je další úrovní holdingového uspořádání, které již v rámci Vládou schválené restrukturalizace několik měsíců realizují České aerolinie. V této fázi se součástí modelu takzvaného aeroholdingu stane i společnost Letiště Praha. Jde o samofinancovaný projekt s dlouhodobým přínosem do veřejných rozpočtů a pozitivním vlivem na českou ekonomiku.

K přechodu do další úrovně holdingového uspořádání bude docházet postupně v několika navazujících fázích. Uvedený proces bude plně v souladu s probíhající restrukturalizací Českých aerolinií tak, jak ji v květnu 2010 schválila Vláda České republiky. Oba projekty budou dokončeny nejpozději do konce roku 2012.

Navrhovaná holdingová struktura vyhovuje pravidlům národního i evropského soutěžního práva, jeho realizace podléhá schválení národního orgánu, a to Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Mgr. Ondřej Jakob,
tiskový mluvčí MF