CZ EN

Ministerstvo financí zveřejňuje aktuální Makroekonomickou predikci

Oživení světové ekonomiky zůstává i nadále zatíženo mnoha nejistotami. Hlavní zdroje rizik jsou spojeny se stavem veřejných rozpočtů a situací v bankovním sektoru v některých zemích eurozóny.

V České republice pokračuje oživování ekonomického výkonu. Odhadujeme, že v roce 2010 vzrostl reálný HDP o 2,5 %, přičemž hlavním zdrojem růstu byla pravděpodobně tvorba hrubého kapitálu v souvislosti s obnovováním zásob a v menší míře spotřeba domácností. Pro rok 2011 se očekává mírné zpomalení ekonomického růstu na 2,2 %, v roce 2012 by se HDP měl zvýšit o 2,7 %. „Odhad růstu české ekonomiky pro rok 2011 je v souladu s předpovědí MMF, zatímco predikce Evropské komise, resp. OECD přinášejí vyšší čísla: 2,3 %, resp. 2,8 %,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Pro roky 2011 a 2012 počítáme s růstem spotřebitelských cen v horní polovině tolerančního pásma inflačního cíle ČNB, tedy mírně nad 2 %. Poměr deficitu běžného účtu platební bilance k HDP by měl zůstat na udržitelné úrovni.

Na trhu práce se stále projevují důsledky recese, ovšem i zde by se situace měla začít pozvolna zlepšovat. V roce 2011 by se po dvou letech poklesu měla zaměstnanost zvýšit o 0,3 %, v roce 2012 pak o 0,6 %. Míra nezaměstnanosti v roce 2010 zřejmě dosáhla vrcholu, v tomto a příštím roce by měla mírně klesat.

Deficit sektoru vlády za rok 2010 dosáhl podle předběžných odhadů MF 4,8 % HDP. Z hlediska očekávaného vývoje výsledků vládního sektoru v roce 2011 je nová makroekonomická předpověď neutrální a predikce ve výši 4,6 % HDP se zatím nemění. „K dalšímu upřesnění dojde při zveřejnění dubnových notifikací vládního deficitu a dluhu. Předpokládám, že vzhledem k úsporným opatřením vlády dojde ke snížení tohoto odhadu,“ dodal ministr financí.

Mgr. Ondřej Jakob,
tiskový mluvčí MF

Dokument

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.