Ministr financí jmenoval nového náměstka pro sekci finanční trh Ing. Radka Urbana

Ministr financí Miroslav Kalousek dnes jmenoval náměstkem ministra financí pro finanční trh Ing. Radka Urbana. V pozici, kde bude mít na starosti například tvorbu koncepce politiky finančního a kapitálového trhu, státní kontrolu a dozor na finančním trhu, či aplikaci a harmonizaci evropského práva z oblasti kapitálového trhu do českého prostředí, nahradí Kláru Król Hájkovou, která míří do Evropské banky pro obnovu a rozvoj, kde bude zastupovat Českou republiku.

Šestačtyřicetiletý Radek Urban působil od roku 2001 v České Spořitelně, a.s., nejprve jako ředitel správy aktiv, později jako generální ředitel Investiční společnosti České spořitelny, a.s. a od roku 2009 do současnosti jako místopředseda představenstva tamtéž.  Radek Urban je rovněž místopředsedou Výboru pro finanční trh, poradního orgánu bankovní rady ČNB pro oblast dohledu nad finančním trhem. Aktivně se podílel také na práci  profesních asociací, zejména České bankovní asociace, AKAT a Českého Forex klubu. Na mezinárodní úrovni se podílel na práci Tripartitní komise, de Laroisierovy komise, nebo na rozdělení československých devizových rezerv.

„Jsem rád, že do této pozice přichází expert s dlouholetými zkušenostmi z prostředí kapitálových trhů a úspěšnou praxi jak v komerčním sektoru, tak v centrálním bankovnictví,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Náměstek dodává, že hodlá především pokračovat v úsilí o vytvoření domácího finančního trhu, který obstojí v konkurenci s vyspělými evropskými státy.

Radek Urban vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Swiss Banking School v Curychu. Hovoří anglicky, německy a francouzsky.

Mgr. Ondřej Jakob
tiskový mluvčí Ministerstva financí