CZ EN

MF uvolnilo miliardu korun na pojištění exportu a tvorbu pracovních míst

V souladu se zákonem o státním rozpočtu na rok 2011 uvolnilo Ministerstvo financí dotaci do pojistných fondů státní pojišťovny EGAP (Exportní a garanční pojišťovací společnost) ve výši 1 mld. Kč.

Vládní úspory jsou promyšlené a omezené prostředky posíláme tam, kde ekonomice dlouhodobě pomáhají a zvýší konkurenceschopnost České republiky,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. „Zvláště v době dluhové krize v eurozóně by měl stát vytvářet příznivé podmínky pro to, aby si české podniky hledaly partnery v perspektivních zemích Asie, Latinské Ameriky i jinde. Podpora pojištění exportu je jednou z možných cest,“ dodal ministr financí.

Miroslav Kalousek dále připomněl, že dlouhodobý a udržitelný růst české ekonomiky není schopna zajistit domácí poptávka ani vládní výdaje, které je potřeba snižovat kvůli dosažení vyrovnaných rozpočtů: „Česká republika je malá, otevřená a proexportně orientovaná, vývoz je tedy pro nás klíčový. Miliarda korun umožní dále navýšit podporu exportních projektů ze strany EGAP v roce 2011. To znamená tisíce nových či zachovaných pracovních míst.“

Předpokládáme, že na základě sjednaných a schválených obchodních případů bude pojistná hodnota za rok 2011 představovat částku cca 71 mld. Kč. Od začátku roku uzavřel EGAP k 26.10. 2011 celkem 204 smluv v pojistné hodnotě  41,5  mld. Kč a podpořil český vývoz za více než 85 mld. Kč. Z teritoriálního hlediska připadá z pojištěného objemu nejvíce na Turecko (12 mld. Kč) a Rusko (10 mld. Kč).

Mgr. Ondřej Jakob,
tiskový mluvčí MF

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.