CZ EN

Evropská komise schválila žádost o prostředky na odstraňování povodňových škod

Dne 3. října byla Evropskou komisí v plné výši schválena žádost České republiky pro čerpání prostředků z Fondu Solidarity EU na odstraňování povodňových škod způsobených povodněmi v červnu 2013 v sedmi postižených regionech (Jihočeský, Plzeňský, Středočeský, Královéhradecký, Ústecký, Liberecký kraj a území hlavního města Prahy). Česká republika tak může získat finanční prostředky ve výši 15 928 275 EUR (cca 411, 841 mil. Kč). O uvolnění schválené výše finančních prostředků následně rozhodne Evropský parlament a Rada v rámci standardního rozpočtového procesu. Toto rozhodnutí lze očekávat do konce roku 2013.

„Pomoci lidem zasaženým povodněmi byla jedna z mých priorit při nástupu na úřad, a jsem proto rád, že Evropská komise naší žádosti vyhověla, “ řekl ministr financí Jan Fischer.

Po oficiálním schválení bude mezi EK a ČR uzavřena dohoda o implementaci FSEU, která bude blíže specifikovat způsob využití finančních prostředků. Za implementaci, proplácení a monitoring bude odpovídat Ministerstvo financí, Centrum pro zahraniční pomoc. Získanými prostředky bude možno částečně uhradit výdaje na odstranění povodňových škod na veřejném majetku, tj. úklidové práce a základní opravy infrastruktury, sítí a telekomunikací, dále pak přechodné ubytování, zajištění zdravotních a hygienických potřeb a záchranná opatření apod. Z FSEU není možné financovat odstraňování škod způsobených soukromým osobám a podnikům ani škody z oblasti zemědělství.

Bc. Ondřej Šrámek,
tiskový mluvčí MF ČR

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.