CZ EN

Ministerstvo financí usiluje o větší spolupráci ve finančních službách s Čínou

Ministerstvo financí na probíhajícím Česko-čínském ekonomickém fóru v Praze usiluje o rozšíření spolupráce obou zemí v sektoru finančních služeb a navázání úzké spolupráce mezi Českou exportní bankou a jejím čínským protějškem Export Import Bank. Odborný panel k problematice finančního sektoru, jehož cílem bylo představení praktického zázemí pro zahraniční investice v ČR a diskuze o konkrétních příležitostech pro spolupráci v oblasti finančních trhů, vedl náměstek ministra financí pro mezinárodní vztahy Martin Pros. Finančního panelu se zúčastnili reprezentanti předních finančních institucí z Číny, České republiky a dalších zemí střední Evropy.

„Mým cílem je, aby například největší čínská i světová banka Industrial & Commercial Bank of China otevřela v Praze pobočku, která by následně sloužila jako odrazový můstek pro čínské investice,“ uvedl Martin Pros s tím, že pro čínské investory může být přítomnost čínské banky, stejně jako přítomnost čínské advokátní kanceláře, podmínkou při rozhodování o vstupu do příslušné země. „Uvědomujeme si, že otevření pražské pobočky čínské banky by představovalo významný pokrok v oblasti lákání čínských investorů do České republiky. Zahájili jsme proto také jednání s polskou stranou, kde již tato banka svou pobočku má a zkušenosti jsou vynikající,“ dodal.

Náměstek, který je zároveň předsedou dozorčí rady České exportní banky (ČEB), jednal na fóru také o možnosti užší spolupráce ČEB a čínské Export Import Bank, jejímž vyvrcholením by měl být podpis memoranda o porozumění během návštěvy českého prezidenta v Číně. V rámci upevnění bilaterálních vztahů také Ministerstvo financí nabídlo čínské vládě stáže pro úředníky zaměřené zejména na předávání zkušeností v oblasti transformace ekonomiky.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.