CZ EN

Ministerstvo financí podalo trestní oznámení kvůli neoprávněnému provozování „kvízomatů“

Ministerstvo financí podalo trestní oznámení kvůli nelegálnímu provozování takzvaných „vědomostních kvízů“. Nepovolená technická zařízení, která kombinují klasickou sázkovou hru se znalostními otázkami, se nacházejí v desítkách provozoven.

„Nehodláme nečinně přihlížet tomu, jak takzvané kvízomaty zaplevelují naši zemi. S nelegálními provozovateli bylo zahájeno správní řízení, hrozí jim pokuta až do výše 10 milionů korun. Zároveň se domníváme, že všechny osoby, které se na provozu kvízomatů podílejí, ať už přímo nebo nepřímo, se dopouštějí trestného činu,“ řekl náměstek ministra financí Ondřej Závodský s tím, že za tento trestní čin hrozí trest odnětí svobody až na deset let.

Loterie nebo jiná podobná hra musí splňovat zákonem definované prvky – vklad, náhodu či předem neznámou okolnost, která rozhoduje o výhře, a možnost výhry. „Kvízomaty“ tyto zákonné znaky naplňují, neboť z pohledu účastníka o výhře či prohře rozhoduje předem neznámá okolnost, která v tomto případě představuje výši hodnoty otázky. Vědomosti účastníka mají vliv pouze na výši jeho celkové prohry. Provozováním „kvízomatů“ tak dochází k cílenému porušování zákona o loteriích a jiných podobných hrách.

„Zanedbatelné zcela jistě není ani krácení povinného odvodu státu, který představuje 20 procent z rozdílu mezi vsazenými a vyplacenými částkami a dále odvod 55 korun denně za každý povolený přístroj,“ doplnil Ondřej Závodský.

 

Související informace

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.