CZ EN

Evropská komise odblokovala čerpání z OP Podnikání a inovace díky auditorům ministerstva financí

Česká republika může začít znovu čerpat finanční prostředky z Operačního programu Podnikání a inovace, který byl kvůli podezřením na pochybné veřejné zakázky pozastavený více než dva roky, od 17. 1. 2013. Díky obrovskému nasazení auditorů Ministerstva financí byl operační program odblokován a Česká republika může dočerpat více než 38 miliard korun.

Problematický byl především projekt kontrol Hospodářské komory a jiný projekt, tentokrát u Českomoravské záruční a rozvojové banky, prověřoval Evropský úřad pro boj proti korupci. Evropská komise podmínila odblokování evropských peněz výsledky auditního šetření Auditního orgánu za rok 2014. Zaslaná zjištění auditorů Ministerstva financí ověřila mise Evropské komise a jejich závěry akceptovala.

„Náš tým zvládl provést 52 auditů v celkovém objemu auditovaných prostředků přesahující 5,5 miliard korun. Zkontrolovali také funkčnost řídícího a kontrolního systému a stanovení akčního plánu včetně doporučení pro zlepšení a zefektivnění řídícího a kontrolního systému operačního programu. V průběhu auditu ověřili desítky výběrových řízení, auditní spis čítá tisíce stran. Členy týmu byli zkušení auditoři v oboru veřejných zakázek a dodržování pravidel dotací, výsledky revidoval náš tým právníků,“ komentuje ředitel Auditního orgánu Evžen Mrázek.

Za chyby při čerpání evropských peněz udělila Evropská komise několik korekcí, u projektu kontrol realizovaného Hospodářskou komorou ČR byla stanovena korekce 1,6 miliardy korun, v případě Českomoravské záruční a rozvojové banky šlo o výši 1,8 miliardy korun.

„Moc mě těší, že máme další ujištění o kvalitě práce auditorů Auditního orgánu, díky které můžeme čerpat miliardy korun na projekty českých podnikatelů, které byly kvůli netransparentním projektům ohroženy,” uvádí 1. náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.