CZ EN

MF k působení dostihové stáje čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova v ČR

Ministerstvo financí upozorňuje, že finanční prostředky a hospodářské zdroje čečenského prezidenta Ramzana Achmatoviče Kadyrova mají být s účinností od 25. července 2014 podle nařízení Evropské unie o omezujících opatřeních vzhledem k činnostem narušujícím územní celistvost a nezávislost Ukrajiny „zmrazeny“. Finanční analytický útvar Ministerstva financí bezprostředně po přijetí těchto omezujících opatření zjistil, že v České republice působí „stáj Ramzan Kadyrov“, která je od roku 2012 registrována na jméno sankcionovaného prezidenta u Jockey Club Česká republika. Část stáje, jež zahrnuje dostihové koně, a jednoho chovného koně spravují dvě české obchodní společnosti, mezi jejichž vlastníky nejsou žádné osoby, na které by se vztahovaly mezinárodní sankce.

Ministerstvo financí má dle zákona o provádění mezinárodních sankcí právo rozhodovat o majetku, na který se vztahují mezinárodní omezující opatření. Zákon vychází z principu, že omezující opatření není trest, a proto zajištěný majetek musí Česká republika po dobu trvání takového opatření spravovat tak, aby nedošlo k jeho znehodnocení. Nicméně jakékoli výnosy z takového majetku, včetně případných jeho přírůstků, musí být rovněž zmrazeny. Vzhledem ke specifikům zajišťovaného majetku bylo nutno respektovat, že se jedná především o živá zvířata poměrně značné hodnoty. Přihlédnuto bylo i k tomu, že u takto specifického majetku hrozí významné znehodnocení i pouhým omezením běžné činnosti, do které je třeba zahrnout nejen trénink, ale i účast v závodech či v plemenitbě.

Vzhledem k charakteru zajištěného majetku lze předpokládat vysoké náklady, související s jeho zajištěním a správou. Ministerstvo financí proto rozhodlo, že v rámci EU nebude omezována běžná činnost stáje, ale veškeré výnosy z této činnosti budou použity pouze na správu a zajištění majetku. V případě, že výnosy překročí náklady, nesmí být poskytnuty sankcionovanému subjektu, ale budou zajištěny na území České republiky.

Příslušné podnikatelské subjekty, které majetek prezidenta Kadyrova v ČR spravují, byly rovněž upozorněny, že jakékoli porušení může být postiženo pokutou až do výše 50 mil. Kč. Současně byla přijata další opatření k zabránění vývozu koní mimo území EU i vůči výnosům, které může jejich činnost generovat.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.