CZ EN

Německý ministr podporuje Českou republiku v boji proti daňovým únikům

Ministři financí České republiky a Německa Andrej Babiš a Wolfgang Schäuble dnes v Praze jednali o aktuálních evropských otázkách. Šlo tak již o jejich třetí společné jednání. Mezi klíčová témata patřilo zejména financování uprchlické krize, rozpočet, nástroje k lepšímu výběru daní či bankovní unie.

„Zajištění a ochrana příjmů veřejných rozpočtů a boj proti daňovým podvodům jsou našimi společnými prioritami,“ zdůrazňuje ministr financí Andrej Babiš. „Včasné řešení agresívního daňového plánování, které vede k přesunu zisků v oblasti korporátní daně je velmi důležité a nutné. Se stejným důrazem je nutné řešit daňové podvody v oblasti DPH. Chceme nadále přesvědčovat Evropskou komisi o vhodnosti reverse charge a jednotlivé členské státy, aby nás podpořily. Předpokládáme, že na lednovém zasedání ECOFIN budeme tento problém konečně řešit,“ uzavírá.

Ministři mluvili právě i o tzv. přenesené daňové povinnosti, kterou Andrej Babiš dlouhodobě prosazuje na evropské úrovni pro lepší boj s daňovými úniky. „Problém podvodů na DPH je specificky významný nejen pro Českou republiku, ale také pro Rakousko a Slovensko, jejichž iniciativy v oblasti tzv. quick reaction mechanismu podporujeme. Budeme nadále spolupracovat a společně se radit před lednovým zasedáním ECOFIN. Jsme pro to, aby měly jednotlivé země v této problematice větší flexibilitu,“ ujistil německý ministr financí Wolfgang Schäuble svůj český protějšek.

Oba ministři hodnotí jako klíčové posílení konkurenceschopnosti EU vůči třetím státům napříč ekonomickými a finančními agendami.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.